«Свято Вишиванки» у Чаплинській об»єднаній територіальній громаді

Дата: 19.05.2017 21:47
Кількість переглядів: 1404

«Свято Вишиванки»

у Чаплинській об»єднаній територіальній громаді

Усе навколо завмирає,
Коли вдягаю вишиванку.
Лиш серце радісно палає,
Мов промінь сонця на світанку
...

 

Українську вишивку називають «молитвою без слів», а сорочка-вишиванка – є головним оберегом людини. Святе покривання, яке найближче до тіла, - це, звісно, своя сорочка. Вона є оберегом від усього лихого, що маже статися в людському житті, є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі. 

Так склалось, що в Україні вишиванка теж символізує і родинну пам’ять, вірність та любов у сім’ї. Вона настільки сильно увійшла до життя української людини, що в нашій країні влаштовуєтеся навіть спеціальне свято – День вишиванки. Це поки ще не офіційне і відносно нове народне свято, покликане сприянню єдності і культурного відродження всього багатонаціонального українського народу, покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Коли настає день вишиванки в Україні, громадяни країни збираються разом, одягнуті у національні українські сорочки.

Два дні - 18 та 19 травня 2017 року відзначалось «Свято вишиванки» у Чаплинській об»єднаній територіальній громаді за участю Чаплинської селищної ради, її структурних підрозділів: відділу культури, комунального закладу «Чаплинський культурно-мистецький центр», комунального закладу «Чаплинський селищний будинок творчості дітей та юнацтва», комунального закладу «Чаплинська дитяча музична школа», за участю дошкільних та шкільних навчальних закладів громади, представників підприємств, установ та організацій усіх форм власності, громадськості.

Населення громади вдягало вишиванки, збиралося разом на центральній площі селища Чаплинка, демонструючи український етнічний національний одяг. На площі проведено конкурс «Найгарніша вишиванка», де взяли участь учасники у гарних вишиванках ручної роботи. Переможці отримали дипломи та цінні подарунки.

У кожному навчальному закладі громади, як дошкільному так і шкільному було прикрашено будівлі та приміщення закладів, відбулись танцювальні флеш-моби, лунали українські вірші та пісні, проведено виховні години та уроки про національну історію, культуру, звичаї, традиції, символіку та регіональні особливості вишитих сорочок, організовано виставки українських виробів, вишивального мистецтва.

На центральній площі, поблизу комунального закладу «Чаплинський культурно-мистецький центр», відбувся святковий концерт, на якому звучали українські вірші, лунали пісні та відбувались запальні танці. Серед виконавців концерту слід відмітити вокалістів А. Павлюка, К. Іноземцеву та  Г. Шаповаленка. Прикрасили захід танцями танцювальні колективи «School  life» (Чаплинська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів, керівники Л. Процко та А. Мойсеєнко) та «Аура» (комунальний заклад Чаплинської селищної ради «Чаплинський будинок творчості дітей та юнацтва», керівники А. Вакулко та А. Бахмаєр).

Заклад культури також було прикрашено українською символікою, організовано виставки картин, виробів, вишитих рушників та одягу.

Комунальним закладом «Чаплинська централізована бібліотечна система» організовано та проведено виставку «Свято української душі». На виставці були представлені книжки, рушники та вишиванки. Кожен учасник міг послухати цікаву розповідь про вишиванку, дізнатися маловідомі факти, пов»язані з ремеслом, помилуватися барвистими експонатами.

Свято вишиванки об’єднало, зігріло всіх учасників. Кожен учасник свята, вдягнувши вишиванку, виразив свою національну та громадянську позицію, культурну освіченість та духовну свідомість.

Одягнімо, друже, вишиванки –
Наш чарівний український стрій.
Не для когось, не для забаганки,
А для себе, вірний друже мій.

Одягнімо вишиванки, друже,
Як одвічний предків талісман.
Хай не буде серед нас байдужих
І один в нас буде отаман.

Одягнімо в свята і неділі,
В будень, за потреби, одягнім
І відчуєм – вороги безсилі
Зруйнувати український дім.

Одягнімо вишиванки, друже,
Хай побачить українців світ –
Молодих, відважних, дужих,
У єднанні на сто тисяч літ!

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано