УВАГА   РОБОТОДАВЦІ! Інспекційні відвідування з питань легалізації найманої праці ТРИВАЮТЬ!

Дата: 26.10.2020 11:27
Кількість переглядів: 458

 Згідно з Конституцією України кожна людина має право на працю, яку вона вільно обирає або на яку вільно погоджується. Але ще чимало громадян живуть днем нинішнім, надаючи перевагу тимчасовим сумнівним вигодам, тому останнім часом усе частіше доводиться стикатися з таким негативним явищем, як використання найманої праці громадян без оформлення трудових відносин – «тіньовою» зайнятістю. За нинішніх реалій громадяни часто погоджуються на будь-яку пропозицію роботи, зокрема і нелегальної. Працівники, які погоджуються одержувати зарплатню в «конвертах», стають заручниками самих себе. Працівник, отримуючи нелегальну винагороду в результаті домовленості з роботодавцем, позбавляє себе соціальних виплат та гарантій.

 Через карантинні заходи, пов’язані з розповсюдженням коронавірусу COVID-19 та мораторієм на проведення перевірок, деякі роботодавці офіційно не працевлаштовують найманих працівників.

            З 1 серпня 2020 року відновлено інспекційні відвідування робочою комісією з питань легалізації використання найманої праці з метою виявлення неоформлених трудових відносин.

           Тіньова зайнятість в Чаплинському районі набула найбільшого розвитку в торгівлі, громадському харчуванні,   сільському господарстві, в сфері надання різного роду послуг. Така ситуація має негативні наслідки як для економіки району, так і для суспільства в цілому.

           Протягом 2020 року робочою комісією проведено 31 рейд та обстежено 307 суб’єктів господарювання. Спеціалістами Чаплинської районної філії Херсонського обласного центру зайнятості здійснюється  інформаційно – роз’яснювальна  робота з   посадовими  особами органів  місцевого самоврядування, громадськими  об’єднаннями та роботодавцями району з  питань  створення  нових робочих  місць  та  легалізації  найманої праці.  

         Особливу увагу роботодавців звертаємо на те, що за використання праці найманих працівників з порушенням трудового законодавства, передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Виходячи з норм чинного законодавства, за неоформлення трудових відносин з найманим працівником  передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу в розмірі десяти мінімальних заробітних плат.

 Найефективнішим захистом громадян є їхня правова обізнаність. Кожен, хто наймається на роботу, має пам’ятати, що не оформлений вчасно трудовий договір є не лише грубим порушенням трудового законодавства, а й надалі тягне за собою низку проблем для самого працівника. Повага до себе починається з шанування законів своєї держави. Працюючи нелегально людина сама себе позбавляє права на соціальний захист та передбачені трудовим законодавством гарантії, а також ставить під загрозу своє здоров’я та майбутнє.

Захистіть своє майбутнє – працюйте легально!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано