«Богдан Ступка – легенда українського театру та кіно»

Дата: 17.11.2021 15:49
Кількість переглядів: 636

Богдан Ступка – легенда українського театру та кіно» під такою назвою в КЗ «Чаплинська центральна бібліотека» відбулася  презентація книжкової виставки  до 80-річчя з дня народження видатного українського актора театру та кіно Богдана Ступки.

   

 Богдан Ступка народився 27 серпня у 1941 році в Куликові Львівської області. Усе дитинство він провів за лаштунками театру — його батько співав у хорі Львівського оперного театру, а дядько був солістом. Тісним чином пов'язана зі світом музики була і тітка Ступки, яка працювала концертмейстером.

   Попри те, що його батьки були людьми творчими, молодий хлопець вибрав для себе зовсім іншу спеціальність і подав документи до Львівського політехнічного інституту, але не пройшов за конкурсом.

    Деякий час майбутній актор працював слюсарем у майстерні, фотографом в астрономічній лабораторії, а також куратором джазового колективу "Медікус".

     Згодом Богдан Ступка подав документи в драматичну студію при Львівському театрі Заньковецької і став навчатися у найкращих педагогів Західної України. У 1961 році він із відзнакою закінчив навчання і став повноправним членом акторської трупи театру.

    У 1978 році Ступка переїхав до Києва та став виступати на сцені Київського академічного українського драматичного театру імені Івана Франка. Паралельно він заочно навчався у Київському театральному інституті Карпенка-Карого, де здобув спеціальність "Театрознавець".

    Першою екранною роботою Богдана Ступки стала картина "Мир хатам – війна палацам" (1970). У кіно Богдан Ступка дебютував роллю у фільмі Юрія Іллєнка "Білий птах з чорною ознакою" (1971), де зіграв роль Ореста Дзвонаря. Цей фільм приніс йому першу популярність.

    Потім актор зіграв ще багато ролей у фільмах, він із легкістю поєднував роботу в театрі та кіно. Серед картин, які принесли Богдану Ступці приголомшливий успіх і стали шедеврами європейського кінематографу, – "Будинок твого батька", "Господи, прости нас грішних", "Діти Сонця", а також польська історична драма "Вогнем і мечем", в якій актор зіграв гетьмана Богдана Хмельницького та багато інших.

     Загалом на сцені Богдан Ступка зіграв понад 50 ролей, а в кіно – більш як сотню.

     У 1980 році Богдан Ступка отримав звання Народного артиста України, Державну премію СРСР, а також кілька інших престижних призів і звань.

     У 1993 році став лауреатом Шевченківської премії за головну роль у виставі "Тев'є-Тевель", за Шолом-Алейхемом. Ця вистава понад 20 років була візитівкою театру Франка.

    У 2011 році був удостоєний звання Герой України — за визначний особистий внесок у збагачення національної культурно-мистецької спадщини, багаторічну плідну творчу діяльність та високу професійну майстерність.

     Крім того, він отримав чимало міжнародних номінацій і нагород. Серед яких - номінація на приз Європейської кіноакадемії за головну роль у картині "Свої"(2004), нагорода  III Римського міжнародного кінофестивалю за головну роль в українсько-польському фільмі "Серце на долоні" (2008).

       Він був людиною-епохою, метром українського кіно, який підкорив серця мільйонів теле- і театральних глядачів.

             Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано