Такі воїни захистять Україну !

Дата: 07.12.2017 11:26
Кількість переглядів: 711

      Нещодавно звільнився з військової служби за контрактом молодший сержант запасу Шахмандаров Артур Зійович, житель с.Балтазарівка. Моло­дий, життєрадісний, скромний. І, мабуть, ніхто б не дізнався про його нагороди, якби не прочитали у військовому квитку запис: «Нагороджений орденом «За мужність III ступеня» Указом президента від 21 серпня 2015 року за № 490/2015». Такі нагороди вручають не кожному. Щоб її отримати, треба здій­снити подвиг.

Народився Артур у 1994 році в Чаплинському районі, за національністю - турок-месхетинець. 17 квітня 2013 року призваний на строкову вій­ськову службу.

З 19 квітня 2013 року по 17 вересня 2014 року служив курсантом у в/ч А1414. 18 вересня 2013 року відбув у розпорядження в/ч А0501, де прохо­див службу механіком-водієм танку Т-64БВ.

14 листопада 2014 року зарахований на військо­ву службу за контрактом.

Приймав участь в АТО з 08 вересня 2015 року, має статус учасника бойових дій. На його долю діс­тались найважчі часи під час антитерористичної операції на Сході України. Так, на початку лютого 2015 року танкова рота 92-ї окремої механізованої бригади була направлена для вогневої підтримки підрозділів 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади, які тримали оборону на Дебальцівському плацдар­мі.

12 лютого 2015 року екіпаж танка «Удав» (так його назвали танкісти), до якого тоді входили командир танкового взводу лейтенант Василь Божок, мобілі­зований навідник-оператор молодший сержант Ві­талій Лиско та контрактник механік-водій старший солдат Артур Шахмандаров, висунулися до села Логвинове для допомоги військовикам 79-ї бригади при зачистці населеного пункту. Екіпаж танка виби­вав терористів із будинків, де вони засіли.

Після цього отримали бойовий наказ замаскува­тися в лісосмузі, за селом танкісти зайняли опо­рний пункт і взяли під охорону ділянку траси Арте- мівськ — Дебальцеве.

При висуванні на позиції виявили 3 танки теро­ристів, які рухалися від Вуглегірська. В ході бою один танк противника спалахнув. Старший солдат- механік танка Артур Шахмандаров почав відводити бойову машину заднім ходом, при цьому Василь Божок вів вогонь по противнику. Терористи не мо­гли зрозуміти, звідки вівся вогонь. Екіпаж сховав танк за двома підбитими БМП та продовжував об­стріл терористів, було підбито другий танк, башта від вибуху відлетіла від корпусу. Маневруючи та ве­дучи обстріл, екіпаж продовжував бій. У цей час на підмогу терористам прибули 3 танки, проте вони не змогли виявити українську бойову машину. Перебу­ваючи у замаскуванні, екіпаж зумів підбити ще один танк терористів. Він вів нерівний бій із бойовиками, діючи за схемою «виїхав, вистрелив, сховався».

Після використання майже всього боєкомплекту танк рушив до Луганського, взявши на броню трьох вояків 79-ї бригади.

Стримуючи ворога, який закривав Дебальцев- ський казан, екіпаж танка «Удав» знищив три оди­ниці російської техніки і забезпечив відхід десант­ників.

Командир танкового взводу, Герой України (орден «Золота зірка») лейтенант Василь Божок свою на­городу оцінив як заслугу всього екіпажу «Удава», який у годину випробувань діяв злагоджено та по- бойовому.

Наш земляк Артур Шахмандаров за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час бойових дій та при виконанні службових обов’язків, нагороджений орденом «За мужність III ступеня».

О.ФАУСТОВ, Чаплинський селищний голова

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №490/2015

"Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня незалежності України"

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано