У Херсонській міській клінічній лікарні ім. А. і О. Тропіних,  яка наразі приймає хворих з коронавірусною інфекцією, пояснили, що робити при легкому перебігу COVID-19

Дата: 19.11.2020 16:24
Кількість переглядів: 641

Важливо від початку появи респіраторних симптомів бути на зв'язку зі своїм сімейним лікарем, не панікувати та дотримуватися рекомендацій.

Дослідження методом комп’ютерної томографії повинен призначати лише лікар
Звертаємо увагу, що ця процедура є серйозним променевим навантаження на організм. КТ-досліждення доцільно призначати лише хворим з клінічними проявами пневмонії (кашель, задишка, нестача повітря, висока температура, яка не збивається і т.д.).  Пацієнти, які без направлення намагаються пройти КТ, тим більше роблять його кілька разів, лише дарма витрачають час, нерви і гроші, та створюють зайве навантаження на систему.

Не потрібно самостійно йти на рентген на самому початку хвороби
Найчастіше рентген необхідно робити для підтвердження або виключення бактеріальної пневмонії – ускладнення, яке теж може бути викликане коронавірусом і при якому призначаються антибіотики. Рентген в цьому випадку дає необхідну інформацію і теж повинен призначатися лікарем. Не варто самостійно йти на рентген на самому початку хвороби, так само, як і робити ПЛР-тест.

Коли потрібно робити ПЛР-тест?
Досить часто пацієнти буквально у перший день хвороби за своєю ініціативою роблять ПЛР. Але тоді аналіз може показати негативний результат, хоча це зовсім не означає, що негативним він буде на 5 – 6 день. Підкреслюємо: при легкому перебігу COVID-19 хворі повинні самоізолюватись, проходити симптоматичне лікування та бути постійно на зв'язку з сімейним лікарем. А вже на 4 – 6 добу, якщо зберігаються симптоми, потрібно здати ПЛР-тест.

Чи потрібно вживати антибіотики при COVID-19?
Сенсу в антибіотиках на початковому етапі коронавірусної хвороби немає, тому що це вірусне захворювання. Прийом антибіотиків без показань лише підсилює стійкість бактерій до антимікробних ліків і в критичний момент вони можуть просто не спрацювати. Тому, пам'ятаємо: антибіотики – строго за призначенням лікаря.

Щоб захистити себе та оточуючих від інфікування COVID-19, дотримуйтеся простих та дієвих правил:
– ретельно мийте та дезінфікуйте руки;
– носіть захисну маску в громадських місцях;
– уникайте великого скупчення людей та дотримуйтеся соціальної дистанції.

Автор: Шовкопляс Вікторія, Управління суспільних комунікацій ХОДА

першоджерело


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано