Національний форум «Адвокація на підтримку стратегій із вакцинації проти COVID-19 згідно з Дорожньою картою та їх виконання в Україні».

Дата: 23.11.2021 15:50
Кількість переглядів: 198

30 жовтня в Києві відбувся Національний форум «Адвокація на підтримку стратегій із вакцинації проти COVID-19 згідно з Дорожньою картою та їх виконання в Україні».

Основна мета цього заходу – підтримати впровадження вакцинації від COVID-19, зосередженої на пріоритетних групах, як-от літні люди та медичні працівники в Україні.

До роботи форуму в залі долучилися 37 учасників з 13 регіонів України. У панельних дискусіях також взяли участь 10 експертів онлайн. 

Експертами форуму стали фахівці Міністерства охорони здоров’я України, Національної технічної консультативної групи з імунопрофілактики, Державного експертного центру МОЗ України, технічні фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я, керівництво регіонів, залучених до пілотних проєктів вакцинальної кампанії, а також провідні лікарі та досвідчені громадські активісти.

Національний форум відбувся у форматі обговорення на різних рівнях з усіма установами та партнерами-виконавцями завдань з вирішення поточних викликів та найкращих практик, включно з негайними заходами, які мають допомогти вакцинувати пріоритетні групи, що й досі у зоні високого ризику COVID-19.

Ключовими темами для обговорення стали:

  • безпека та ефективність вакцин проти COVID-19. Системи нагляду за несприятливими подіями після імунізації;
  • основні рішення та рекомендації для сприяння охопленню вакцинацією медичних працівників та літніх людей як пріоритетних груп вакцинації;
  • інструменти долучення об’єднаних територіальних громад, зокрема в сільській місцевості, до зростання охоплення населення вакцинацією від COVID-19.

Під час вступної промови д-р Ярно Хабіхт, голова представництва ВООЗ в Україні, підкреслив, допомогти розширити масштаби вакцинації проти COVID-19 у країні – це справа кожного: «У всіх є своя роль у цьому процесі: лідери та члени громад, а також люди, які ухвалюють рішення, близькі та сім'я, а також медичні працівники. Наша спільна мета – досягти наступного рівня охоплення у 40% до кінця року».

Тимофій Бадіков, модератор форуму, виконавчий директор ГС «Коаліція за вакцинацію», зазначив, що така подія дає можливість створити місток між регіонами та сторонами, залученими до протидії пандемії COVID-19, щоби регіони почули один одного та ділилися своїми напрацюваннями та позитивним досвідом.

Тетяна Башкатова, директор департаменту фармаконагляду Державного експертного центру (ДЕЦ)  МОЗ України, наголосила, що лікар зобов'язаний звітувати про несприятливі події після імунізації (НППІ), які зафіксовані у пацієнта протягом 30 днів, однак він не повинен сам робити висновки щодо причин цих подій. 

Експертка повідомила, що частота НППІ в Україні становить 0,1%. Більшість НППІ, про які стало відомо ДЕЦ, – це звичні для медиків прояви (почервоніння шкіри, головний біль, нездужання, міалгія, підвищення температури тіла тощо). Зареєстровано 14 випадків анафілаксії на близько 17 млн введених доз – це дуже низька частота. Жоден летальний випадок внаслідок вакцинації не зареєстрований. Представниця ДЕЦ підкреслила, що профіль безпеки вакцин від COVID-19 є сприятливим і користь значно перевищує ризик.

Леся Ющенко, член Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики (НТГЕІ), додала, що збір НППІ відбувається у всьому світі і навіть пацієнти можуть вносити ці дані. У міру накопичення досліджень, відбувається оновлення інструкцій вакцин від COVID-19.

Євгеній Черенок, директор КНП «Бориспільський міський центр первинної медико-санітарної допомоги», к.мед.н., під час розповіді про досвід вакцинації закладу, який він очолює, наголосив, що говорити про важливість та необхідність вакцинації треба постійно. «Я вас не змушую, але настійливо рекомендую», – на його думку, такий принцип «інформаційного білого шуму» варто використовувати і на державному рівні в цілому. 

Андрій Левківський, директор Ірпінського ЦПМСД, в якому вакциновано 100% колективу, погодився, що приклад першочергової вакцинації керівника є надважливим: «Є диванні генерали, а є бойові. Керівник закладу має бути бойовим генералом – вакцинуватися першим!» 

Д-р Вусала Аллахвердієва, технічний спеціаліст Бюро ВООЗ в Україні, наголосила, що, згідно з рекомендаціями у всьому світі, дві групи залишаються пріоритетними щодо вакцинації проти COVID-19 протягом усіх етапів вакцинації. Це медики та люди літнього віку.

Літні люди складають 25% населення, але Україна поки не змогла охопити їх пріоритетною вакцинацією. 72% вакцини було використано на вікову групу 20-59 років. 

Вусала Аллахвердієва зазначила, що, хоча вакцини не запобігають передачі вірусу на сьогодні, але вони ефективні проти важкого захворювання та наслідків. Більшість госпіталізацій та смертей внаслідок COVID-19 припадає на літніх людей. Станом на жовтень вакцинацією охоплено лише 18,5% населення у віці 60+.

Учасники форуму наголосили, що сильний вплив на рішення старшого покоління вакцинуватися мають близькі та рідні, а також лікарі, освітяни, священнослужителі.

Медики, лікарі, вчителі та священники  здавна є носіями ідей прогресу. Вакциновані Папа Римський, Єпископ Святослав – глава Греко-католицької Церкви – звернулися з закликами про вакцинацію до вірян.

«Якщо думка про необхідність вакцинації приходить біля ліжка хворого в реанімації, або на цвинтарі – це вже пізно. Наскільки приємно, коли наші вакциновані студенти закликають вакцинуватися своїх батьків та старших родичів», – зазначила к.м.н., доцент Тернопільського національного медичного університету Світлана Никитюк під час виступу на форумі.

«Менше 20% людей старшого віку щеплені – це означає, що 8 з 10 ваших батьків не мають захисту, вони в зоні ризику важких наслідків COVID-19». Це меседж, який допомагає переконати людей вакцинувати своїх батьків. Переконати батьків моїх маленьких пацієнтів, які щеплюють своїх дітей, також вакцинувати своїх батьків», – сказала Надія Жигалова, блогер, лікар клініки «Дитячий лікар» міста Житомир.

Робота безпосередньо в громадах має великий вплив на зростання охоплення населення вакцинацією від COVID-19, зокрема, в сільській місцевості. 

Вусала Аллахвердієва наголосила на тому, що медичні працівники не можуть самі впоратися з пандемією – вони потребують підтримки на місцях. Вона зазначила, що в кожному селі є староста або інспектор.  Експертка ВООЗ закликала керівників громади скоординуватися з ними, провести збори з усіма старостами та інспекторами сіл і залучити їх до координації вакцинації на рівні населених пунктів. 

Під час форуму представники Полтавської області – Сергій Соломаха, Миргородський міський голова, та Олександр Фошин, головний лікар Миргородського ЦПМСД, – розповіли про успішний досвід пілотного проєкту, який проводився у вересні в селах Гаркушинці та Петрівці. Згуртована робота місцевої влади, громадськості, медиків допомогла селянам отримати відповідь на питання про вакцинацію, які викликали сумнів, та максимально наблизити цю послугу до людей. Проєкт був реалізований ВООЗ спільно з МОЗ України та ГО «Батьки за вакцинацію» у партнерстві з ЄС та за підтримки департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА і Полтавського обласного центру громадського здоров’я.

«Шановні керівники громад! Закликаю вас уникати морального тиску на медиків, а підтримати їх. Зараз є випадки, коли медикам погрожують звільненням, якщо не будуть виконані певні темпи вакцинації. Це повний абсурд. Первинна ланка зараз на межі вигорання. Ідіть не методом батога, а думайте, як можете допомогти медикам», – закликала під час форуму Ірина Волошина, д.мед.н, професор кафедри сімейної медицини Запорізького державного медичного університету, член правління ГО «Батьки за вакцинацію», ГО «Академія сімейної медицини України».

«Сьогодні ми з медиками на одному фронті – на передовій боротьби з пандемією. Україна, на жаль, зараз серед світових лідерів захворюваності й аутсайдерів за рівнем щеплення. Перед цією загрозою надзвичайно важливі міждисциплінарні та міжсекторні партнерства. Правники теж роблять свій внесок у подолання пандемії, коли розвінчують фейки опонентів вакцинації та допомагають громадам мобілізувати ресурси для захисту життя людей», – зазначив виконавчий директор громадської спілки «Мережа правового розвитку».

Форум є частиною адвокаційної кампанії Всесвітньої організації охорони здоров’я у співпраці з Міністерством охорони здоров’я, Коаліцією з вакцинації та за підтримки Європейського Союзу.

Перед організацією Національного форуму в 15 областях України відбулися 15 регіональних круглих столів із питань вакцинації від COVID-19. Ці діалоги на рівні громади є одними з ключових заходів, що сприятимуть прогресу оперативних дій із розширення масштабів вакцинації проти COVID-19.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано