Інформація.02.11.2021

Дата: 02.11.2021 09:35
Кількість переглядів: 311

Коли підприємець - єдинник через податковий борг

має перейти на загальну систему?

 

         Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та мСевастополі інформує щодо визначення двох послідовних кварталів з метою переходу ФОПплатника ЄП (першоїтретьої груп) на сплату інших податків і зборів через виникнення податкового боргу в сумі понад 3060 гривень.

Платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у разі наявності податкового боргу у розмірі, що перевищує 3060 грн, на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів – в останній день другого із двох послідовних кварталів (п. п. 8 п. п. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 Податкового кодексу України, далі – ПКУ).

         Якщо у підприємцяплатника єдиного податку (першоїтретьої груп) (даліФОП) виник в середині кварталу податковий борг у сумі понад 3060 грн, то відлік двох послідовних кварталів (6 місяців) з метою її переходу на сплату інших податків і зборів починається з 01 числа місяця, наступного за кварталом, в якому виник такий борг. У такої ФОП протягом шести місяців перевіряється наявність боргу на кожне 01 число місяця.

         Якщо у ФОП обліковується податковий борг в сумі понад 3060 грн на кожне перше число протягом 6-ти послідовних місяців, наступних за кварталом, в якому він виник, то така особа зобов’язана перейти на сплату інших податків і зборів в останній день другого із двох послідовних кварталів (останній день шостого місяця).

         Детально ознайомитися з цим та іншими роз’ясненнями можна в загальнодоступному інформаційно – довідковому ресурсі у розділі 107.01.08 за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

 

Аліменти: порядок оподаткування військовим збором

 

         Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує щодо оподаткування військовим збором суми доходу у вигляді аліментів, що виплачуються платнику податку згідно з рішенням суду або за добровільним рішенням сторін.

         Відповідно до п. п. 1.2 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX Податкового кодексу України (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування військовим збором є доходи визначені ст. 163 ПКУ.

         Об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до складу якого включаються доходи, перелік яких визначено підпунктами 164.2.1 – 164.2.18 п. 164.2 ст. 164 ПКУ (п. 163.1 ст. 163 ПКУ).

         До зазначеного вище переліку включаються інші доходи, крім визначених у ст. 165 ПКУ, що передбачені п. п. 164.2.20 п. 164.2 ст. 164 ПКУ.

         Не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу аліменти, які виплачуються платнику податку згідно з рішенням суду або за добровільним рішенням сторін у сумах, визначених згідно із Сімейним кодексом України (даліСімейний кодекс), у тому числі аліменти, що виплачуються нерезидентом (пп. 165.1.14 п. 165.1 ст165 ПКУ).

         Окрім того, відповідно до абзацу першого п. п. 1.7 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ звільняються від оподаткування військовим збором доходи, що згідно з розд. IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичної особи (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою).

         Враховуючи зазначене, сума доходу у вигляді аліментів, що виплачується платнику податку згідно з рішенням суду або за добровільним рішенням сторін у сумах, визначених Сімейним кодексом, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, тобто не оподатковується військовим збором.

         Детально ознайомитися з цим та іншими роз’ясненнями можна в загальнодоступному інформаційно – довідковому ресурсі в розділі 126.02 за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

 

Питання дня: одноразове (спеціальне) добровільне декларування

 

         Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі повідомляє, що Державна податкова служба України на офіційному вебпорталі опублікувала відповідь на запитання: "Які активи не можуть бути обєктами декларування зі збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування?".

         Детально ознайомитись з інформацією щодо відповіді на питання можна за посиланням: https://bit.ly/3momBaR.

         Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

 

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано