Увага! Проєкт «Агро Варта»!

Дата: 06.09.2021 15:59
Кількість переглядів: 264

Діючими нормативно-правовими актами, а саме: ст. 52 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст. 40 Закону України «Про основні вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»,  ст. 20 Закону України «Про пестициди та агрохімікати», санітарними правилами транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві ДСП 8.8.1.2.001-98, п. 6.1.16., суворо заборонено викидати або безконтрольно накопичувати використану тару з-під ХЗЗР, оскільки така тара підлягає обов’язковій передачі спеціалізованим підприємствам для подальшої утилізації. 

В Україні вперше за часів незалежності Європейською Бізнес Асоціацією та компаніями-лідерами у виробництві пестицидів впроваджено можливість подолання проблеми неналежного поводження з використаною тарою з-під хімічних засобів захисту рослин.

Проєкт має назву «Агро Варта» та полягає у створенні електронної платформи для покращення ефективності організації збирання та утилізації використаних пакувальних матеріалів і тари з-під ХЗЗР, дозвіл на реалізацію якої було отримано від Антимонопольного комітету України (Рішення                    № 562-р від 28 серпня 2020 року).

Вказана електронна платформа знаходиться за посиланням http://agrovarta.org/ та дозволяє швидко та зручно здійснити безкоштовне приймання у фермерів використаної тари з-під ХЗЗР. Для цього аграрію достатньо лише здійснити телефонний дзвінок, вказати в заявці дату та місце передачі використаної тари та упродовж короткого проміжку часу отримати підтверджувальні документи та гарантію подальшого безпечного поводження з переданими відходами.

Для досягнення цієї мети Європейська Бізнес Асоціація та світові лідери у виробництві пестицидів провели ретельний та суворий відбір серед Компаній, що мають діючу ліцензію, у т.ч. на поводження із використаною тарою з-під ХЗЗР.

Виробники пестицидів, які є учасниками проєкту, за власний кошт здійснюють організацію та оплату приймання у сільськогосподарських товаровиробників використаної тари з-під ХЗЗР для її подальшої утилізації на спеціалізованому підприємстві з поводження з відходами.

До запровадження проєкту «Агро Варта» тривалий час всупереч законодавчим вимогам велика кількість аграріїв передавала використано тару з-під ХЗЗР контрагентам із сумнівною репутацією, що призводило до виникнення у подальшому стихійних звалищ відходів або взагалі накопичувало вказані відходи понад норму на місцях здійснення господарської діяльності.

Відтепер аграрії мають вперше реальну можливість безоплатно та своєчасно передавати на утилізацію використану тару з-під ХЗЗР та уникнути можливого притягнення до відповідальності за неналежне поводження з відходами.

 

У зв’язку з цим, пропонуємо:

1. Департаменту розвитку сільського господарства та зрошення, головам районних державних адміністрацій, головам територіальних громад забезпечити інформування сільгоспвиробників про проєкт «Агро Варта».

2. Інформацію про проведену роботу та узагальнені дані щодо  кількості тари з-під ХЗЗР, що була передана сільгоспвиробниками для подальшої утилізації в рамках проекту «Агро Варта» надавати Департаменту захисту довкілля та природних ресурсів.

3. Департаменту розвитку сільського господарства та зрошення надати до Департаменту захисту довкілля та природних ресурсів перелік сільськогосподарських товаровиробників області із зазначенням найменування, місця знаходження, коду ЄДРПОУ та контактних даних.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано