«Спрощенці» та нелегалізовані види діяльності

Дата: 01.06.2021 10:59
Кількість переглядів: 267

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує.

Статтею 291 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) визначено, що фізична особа - підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим главою 1 розд. XIV ПКУ, та реєструється платником єдиного податку в порядку, визначеному цією главою.

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності – особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, встановлених п. 297.1 ст. 297 ПКУ, на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених главою 1 розд. ХІV ПКУ, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності (п. 291.2 ст. 291 ПКУ).

У разі, якщо фізична особа - підприємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку - фізичних осіб (п. 177.6 ст. 177 ПКУ).

Отже, підприємець – платник єдиного податку не має права здійснювати в межах свого підприємництва види діяльності, які не зазначені в його облікових даних.

  Підписуйтеся на офіційні сторінки ДПС України та Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі в соціальних мережах. З нами ви завжди будете в курсі актуальних новин податкового законодавства. 

 

Торгівля на ринку: чи надавати покупцю розрахункові документи

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відповідає на запитання платників податків.

Відповідно до п. 6 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року              № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) РРО та/або програмні РРО та розрахункові книжки не застосовуються при продажу товарів (наданні послуг) платниками єдиного податку (фізичними особами-підприємцями), які не застосовують РРО та/або програмні РРО відповідно до Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

Згідно з п. 296.10 ст. 295 Кодексу РРО та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку I групи.

Водночас відповідно до п. 15 ст. 3 Закону № 265 суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов’язані надавати в паперовій та/або електронній формі покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший розрахунковий документ, що засвідчує передання права власності на них від продавця до покупця з метою виконання вимог Закону України «Про захист прав споживачів».

Порушення цього правила тягне за собою відповідальність, передбачену зазначеним законом, але не може бути підставою для застосування до порушника адміністративних чи фінансових санкцій, встановлених законодавством з питань оподаткування.

Детальніше ознайомитися з цим та іншими питаннями щодо застосування законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи ДПС, можна в загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі, який розміщено на порталі ДПС України.

 

Проведено онлайн вебінар: "Курортно-туристичний сезон – 2021: відкриття та ведення бізнесу"

 

На офіційній Facebook сторінці Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі в прямому ефірі проведено вебінар за участі заступника начальника Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Наталії Невдах.

З ексклюзивними коментарями про курортно-туристичний сезон – 2021: відкриття та ведення бізнесу можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/3oZEbl6 

До обговорення теми долучилися: заступник начальника відділу фактичних перевірок – Роман Мальований, головний державний ревізор-інспектор відділу ліцензування роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, та пальним – Наталя Аркаєва та заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб та єдиного внеску – Олексій Юсов.

 

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано