Попередження про небезпечність стихійних ринків

Дата: 24.12.2020 15:45
Кількість переглядів: 604

Шановні мешканці Чаплинської селищної громади!

 

Почалися новорічні свята. Недобросовісні продавці розпочали стихійну торгівлю як продуктами харчування так і ялинками та новорічними атрибутами.

Стихійна торгівля – це торгівля фізичними особами без відповідних дозвільних документів про якість та безпеку товарів, що реалізуються ними у невстановлених місцях (на вулицях, у дворах, на тротуарах, у скверах, парках, під’їздах) з рук, із землі, без відповідного дозволу на розміщення об’єкта торгівлі.

Крім того, це самовільне захоплення земельних ділянок та встановлення на них малих архітектурних форм – наметів, кіосків, павільйонів тощо для заняття торговельною діяльністю.

 

Шановні мешканці Чаплинської селищної громади!

Продукти, які продаються з землі, із необладнаного  автотранспорту в антисанітарних умовах, що не пройшли  ветеринарно- санітарної  експертизи несуть в собі  чималу загрозу, можуть стати причиною виникнення  гострих інфекційних шлунково-кишкових захворювань    особливо у дітей, людей похилого віку, із ослабленим імунітетом, вагітних.

Чим небезпечні продукти зі стихійних ринків:

  1. Якість продуктів ніхто не перевіряє.
  2. Харчі продаються прямо з землі , де  «кишать» збудниками хвороби. Придбавши такий продукт, можна захворіти на інфекційні кишкові захворювання.
  3. На стихійних ринках немає торгових місць, що є  порушенням санітарно- гігієнічних вимог  при торгівлі.
  4. Продавці на стихійних ринках не отримують жодних дозволів від адміністрації та інших служб, можуть бути носіями інфекційних захворювань в т.ч. туберкульозу.
  5. В разі отруєння продуктами з такого базару потерпілому не буде на  кого пред’явити позов до суду.

Перед тим, як щось купувати на стихійному ринку, потрібно добре подумати, чи варто економити декілька гривень на продукції невідомого походження, а потім у  інфекційній лікарні витрачати в кілька разів більше.

Продавці стихійних ринків свідомо порушують Закон і ставлять під загрозу здоров’я покупців.

В черговий раз звертаємося до мешканців громади  із закликом не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі та застерігаємо всіх від небезпеки, яка пов’язана із вживанням небезпечних продуктів!

Відповідно до ст. 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення (незаконна порубка, пошкодження і знищення лісових культур та молодняка) -  санкція статті передбачає накладення штрафу на громадян у розмірі від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб — від 7 до 12 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до ст.152 КУпАП (порушення правил торгівлі на ринках) санкцією цієї статті передбачено накладення штрафу на громадян від 1Ф2 до 18 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб, громадян — суб’єктів підприємницької діяльності — від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до  ст.159 КУпАП — порушення правил торгівлі на ринках — це накладення штрафу на громадян від 1 до 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб – від 3 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до ст. 160 КУпАП - торгівля з рук у невстановлених місцях - тягне за собою накладення штрафу від шести до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі.

Начальник відділу - головний архітектор

Чаплинської селищної ради 

Єлізавета КУЗНЕЦОВА

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано