НЕ ПОГАСИТИ ПАМ’ЯТІ ВОГОНЬ

Дата: 14.02.2020 17:17
Кількість переглядів: 674

 

Сьогодні минає 31-ий рік з Дня виведення радянських військ з Афганістану.  Роки, місяці, дні, проведені в Афганістані та на інших війнах, здаються окремо прожитим життям. Погодяться з цим, мабуть тільки ті, хто був на війні і зазирав в обличчя смерті.

По закінчення Другої світової війни українські військові брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16-ьох іноземних держав.

Після здобуття Україною незалежності українські військові фахівці стали учасниками багатьох миротворчих місій. За даними Міністерства оборони України, з 1992-го року в міжнародних миротворчих операціях взяли участь майже 40 тисяч військовослужбовців.

         У Чаплинській громаді в великій залі комунального закладу Чаплинської селищної ради «Чаплинський культурно мистецький Центр» відзначили День  вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 31-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану, вшанування загиблих в Афганістані українців.

          Голова Чаплинської селищної ради Олексії Георгійович Фаустов  вручив воїнам – інтернаціоналістам нагороди: медаль за громадську мужність отцю протоієрею Миколаю; медаль за заслуги І ступеня Кулик Сергію Михайловичу; медаль за заслуги ІІ ступеня Зінченко Юрію Івановичу; медаль за заслуги ІІІ ступеня Черниш Юрію Володимировичу; медаль за звитягу Петрович Сергію Григоровичу. Також було нагороджено почесною грамотою Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) за героїзм і мужність проявлені під час виконання інтернаціонального обов’язку в Афганістані та з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав - Дрозд Юрія Володимировича та подякою Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) за мужність і відвагу при виконанні військового обов’язку та з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав - Кузіна Миколу Володимировича та Кулик Віктора Борисовича.

Голова Чаплинської районної державної адміністрації Володимир Петрович Галицький  нагородив подякою за героїзм та звитягу, мужність і професіоналізм, активну громадську позицію та з нагоди відзначення  Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав Фаустова Олексія Георгійовича, Куліша Павла Федоровича та Ільченка Миколу Юхимовича. Також Генадій Вікторович Радченко – заступник військового комісара Чаплинського військового комісаріату Чаплинського району, нагородив воїнів – інтернаціоналісті грамотами. Потім до слова запросили керуючого справами (секретар) виконавчого комітету Григорівської сільської ради Станіслава Миколайовича Горлінського, який вручив воїнам – інтернаціоналістам грошову винагороду. По завершені урочистої частини усіх присутніх воїнів – інтернаціоналістів привітав голова Ради Чаплинської районної організації Української спілки ветеранів  Афганістану  Лівінський  Валерій Вікторович.

         На заході згадали усіх загиблих хвилиною мовчання. Та подякували матерям, які не дочекались своїх любих синів з тієї страшної війни - Мироненко Лідії Федорівні,  Вишневській Валентині Григорівні, Колосовській Вірі Іванівні та Шевченко Людмилі Трохимівні.

         Захід доповнився проникливими піснями та танцями у виконанні: чоловічого гурту «Чаплинські мотиви» та вокального гурту «Грація» (кер.А.Павлюк), Крістіни Іноземцевої, Віти Фаустової, зразкового ансамбль танцю «Капітошка» (кер.В.Магдалюк), студії сучасного танцю «Азарт» (кер.Л.Нірода) та хореографічного колективу «Аура» (кер.Т.Вакулко та А.Мироненко). Зворушливо та емоційно була показана театральна постановка «Старенька мати» у виконанні Олени Привалової та Самарського Ігоря. Також усіх присутніх вразив вірш «Ти зустрінеш мене на пероні» у виконанні Дмитра Спільного. Захід провели Ірина Мілейко та Дмитро Спільний. У фойє закладу всі присутні мали змогу відвідати книжкову виставку «Не погасити пам’яті вогонь», підготовлену працівниками комунального закладу «Чаплинська централізована бібліотека».  

         В рамках даного заходу було проведено ходу до пам’ятного знаку воїнів – інтернаціоналістів, що знаходиться у Молодіжному парку, де відбулася панахида за участі отця протоієрея Миколая з запалення свічок та покладання квітів.

         Чи є у війнах переможці? Ні. У війнах не може бути переможців, бо всі в них переможені тим, що війна – це смерть, яка забирає найдорожче у людини – її життя; бо війна – це каліцтво, як духовне, так і фізичне; бо війна – справжнє пекло. Можна побудувати дороги, нові міста,  зорати поле  і посіяти зерно, підняти господарство. Але примусити  битися серце у мертвої людини – неможливо; залікувати зранену душу, не залишивши  величезного рубцю – неможливо; не бачити страхітливих снів, коли йдеш у бій і втрачаєш друга – неможливо.

Кажуть, що Бог дає нам такі випробування, які кожен з нас може витримати. Ми щиро віримо, що наша ненька Україна вистоїть у цій нерівній, жорстокій і несправедливій боротьбі, витримає цю важку ношу.

Більше ніколи не будуть убивати наших рідних, а цвинтарна тиша ніколи не буде здригатися від залпів прощального військового салюту.

Ми маємо надію, що в майбутньому на всій землі пануватиме МИР і ЗЛАГОДА, що люди забудуть навіть значення слова «війна».

Шановні ветерани-інтернаціоналісти та військовослужбовці, бажаємо Вам щастя, здоров’я, успіхів у всіх ваших справах! Ми низько схиляємо голови перед Вами, матерями і вдовами воїнів, які героїчно загинули.

 

 

            Крістіна Іноземцева

                  завідуюча сектором культурно-дозвіллєвої

діяльності комунального закладу

«Чаплинський культурно – мистецький Центр»

 

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано