Чаплинська державна податкова інспекція Новокаховського управління Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує

Дата: 05.12.2019 08:35
Кількість переглядів: 380

  • Запрошуємо громадян перевірити власні реєстраційні дані

 

            Відповідно до вимог ст.70 Податкового кодексу України (п.п.70.2 та 70.7) громадяни у разі зміни місця проживання зобов’язані протягом місяця подати до державної податкової інспекції заяву форми 5-ДР для внесення відповідних актуальних даних  в Державний реєстр фізичних осіб - платників податків, - звертають увагу в Чаплинській державній податковій інспекції Новокаховського управління ГУ ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

         Завдяки своєчасно внесеній достовірній інформації про фактичні реєстраційні дані фізичних осіб податкові повідомлення – рішення про нараховану суму земельного податку, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та транспортного податку обов’язково надійдуть у визначений законом термін до адресата.

         У протилежному випадку громадянин може не отримати повідомлення від органу ДПС про нараховані суми податкових платежів, а відтак своєчасно виконати свій обов’язок зі сплати зазначених податків.

         Щоб не потрапити у перелік податкових боржників кожному громадянину, котрий змінював свої реєстраційні дані, зокрема  прізвище, ім’я, по батькові або місце проживання (реєстрації) після того, як востаннє звертався до державної податкової інспекції щодо присвоєння відповідного реєстраційного номера облікової картки платника податків, варто невідкладно подати заяву за формою 5-ДР  за місцем нової реєстрації (проживання).

         Довідково: зі зразком заяви форми 5-ДР  можна ознайомитися на субсайті територіальних органів ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі в розділі «Адміністративні послуги».

 

  • уваги новий законопроект щодо застосування РРО

           

Законопроект  "Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" щодо розвитку малого бізнесу та заходів з детінізації обігу товарів і послуг" № 2453 від 15.11.2019, зокрема, конкретизує застосування РРО при здійсненні безготівкових розрахунків із застосуванням платіжних карток.

         Так, зазначений законопроект передбачає, що суб’єкти господарювання мають право застосовувати реєстратори розрахункових операцій або програмні реєстратори розрахункових операцій при здійсненні безготівкових розрахунків із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо, здійснених, в тому числі, з використанням мережі Інтернет. В разі добровільного застосування суб’єктами господарювання реєстраторів розрахункових операцій при здійсненні таких операцій, фінансові санкції, передбачені цим Законом, не застосовуються.

         Тобто виключається обов’язок використання РРО суб'єктами господарювання, які отримують платежі за надані товари (послуги) в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо). При цьому вказані суб’єкти господарювання матимуть право застосовувати РРО за бажанням.

         Крім того, передбачається зменшення розміру фінансових санкцій за порушення порядку застосування РРО до суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги).

         Законопроект розміщений на офіційному порталі Верховної Ради України за посиланням: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=67413

 

  • Скористайтесь правом на податкову знижку

           

Чаплинська державна податкова інспекція Новокаховського управління ГУ ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує громадянам про можливість компенсації із бюджету частини коштів за окремими витратами (податкову знижку).

         Таке право надається резидентам України, які отримують заробітну плату, з якої сплачуються податки.

         Перелік витрат, частина яких компенсується Державою наведено у  ст.166 Податкового кодексу України.

         Зокрема, це:

         -         сума коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення;

         -         частина сплачених процентів за іпотечним житловим кредитом;

         -         сума коштів або вартість майна перерахованих (переданих) у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям;

         -         сплата страхових платежів за договорами довгострокового страхування життя та пенсійних внесків у рамках недержавного пенсійного забезпечення;

         -         оплата допоміжних репродуктивних технологій;

         -         оплата державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита;

         -         сума коштів, сплачених у зв’язку з переобладнанням транспортного засобу на альтернативні види палива;

         -         сума коштів у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, фактично сплачених платником податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи;

         -         сплата коштів на будівництво (придбання) доступного житла.

         Скористатися правом на податкову знижку за витратами, понесеними у  2018 році, можна до 31 грудня поточного року включно.

         Для цього необхідно надати до органів ДПС декларацію про майновий стан і доходи за минулий рік.

         Зробити це можливо в електронному або паперовому вигляді.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора