Чаплинська державна податкова інспекція Новокаховського управління Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує

Дата: 19.11.2019 14:50
Кількість переглядів: 466

  • в податковій отримати індивідуальну податкову консультацію?

 

         Чаплинська державна податкова інспекція Новокаховського управління ГУ ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що за вибором платника податків індивідуальна податкова консультація надається в усній або письмовій формі.

         Індивідуальні податкові консультації надаються:

         - в усній формі – контролюючими органами та державними податковими інспекціями;

         - у письмовій формі – контролюючими органами в Автономній Республіці Крим, містах Києві та Севастополі, областях, міжрегіональними територіальними органами, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику.

         Індивідуальна податкова консультація, надана в письмовій формі, підлягає реєстрації в єдиній базі індивідуальних податкових консультацій та розміщенню на офіційному вебсайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, без зазначення найменування (прізвища, ім’я, по батькові) платника податків, коду згідно з ЄДРПОУ (реєстраційного номера облікової картки) та його податкової адреси.

         Єдиний реєстр індивідуальних податкових консультацій розміщено на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням: Головна/Електронний кабінет/Реєстри/Єдиний реєстр індивідуальних податкових консультацій.

         За зверненням платників податків контролюючі органи надають їм безоплатно індивідуальні податкові консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом 25 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення даним контролюючим органом.

         Звернення платників податків на отримання індивідуальної податкової консультації в письмовій формі повинно містити:

         - найменування для юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові для фізичної особи, податкову адресу, а також номер засобу зв’язку та адресу електронної пошти, якщо такі наявні;

         - код згідно з ЄДРПОУ (для юридичних осіб) або реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті);

         - зазначення, в чому полягає практична необхідність отримання податкової консультації;

         - підпис платника податків;

         - дату підписання звернення.

         На звернення платника податків, що не відповідає зазначеним вимогам, податкова консультація не надається, а надсилається відповідь у порядку та строки, передбачені Законом України «Про звернення громадян».

         Уповноважена особа центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, може прийняти рішення про продовження строку розгляду звернення на отримання індивідуальної податкової консультації понад 25-денний строк, але не більше 10 календарних днів, та письмово повідомити про це платнику податків до закінчення строку, визначеного абзацом першим п. 52.1 ст. 52 Податкового кодексу України.

 

  • про повернення помилково сплачених сум платники можуть подавати через Електронний кабінет

 

         Чаплинсмька державна податкова інспекція Новокаховського управління ГУ ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що з 1 листопада 2019 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 11.02.2019 №60, де прописаний новий механізм повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань та пені.

         З метою максимальної зручності обробки заяв платників в процесі повернення коштів та унеможливлення виникнення помилок платникам податків варто подавати заяви на повернення коштів в електронній формі через Електронний кабінет платника податків.

         Заява повинна містити:

         - податковий номер або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті);

         - найменування або прізвище, ім'я, по батькові (для фізичної особи);

         - назву помилково та/або надміру сплаченого податку, збору, платежу;

         - суму помилково та/або надміру сплаченого податку, збору, платежу;

         - дату сплати і реквізити з платіжного документа, за якими кошти перераховано до бюджету (код класифікації доходів бюджету, бюджетний рахунок, на який перераховано кошти, код ЄДРПОУ територіального органу Казначейства, на ім'я якого відкрито рахунок, та МФО Казначейства);

         - напрям(и) перерахування помилково та/або надміру сплачених коштів, що повертаються: (або на поточний рахунок платника податку в установі банку, або на погашення грошового зобов'язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи ДПС, незалежно від виду бюджету, чи у готівковій формі коштів за чеком у разі відсутності у платника податків рахунку в банку.

         Також додатково до заяви платник може подати копію платіжного документа, на виконання якого помилково та/або надміру сплачений платіж перераховано до бюджету.

  •  
  • єдиного податку І групи зможуть працювати без РРО

 

         Чаплинська державна податкова інспекція Новокаховського управління ГУ ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі повідомляє, що платники єдиного податку І групи працюватимуть без РРО. Решта представників мікробізнесу отримають безкоштовні програмні РРО від ДПС.

         Зазначені новації встановлено змінами до Закону № 128-IX від 20.09.2019 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг (далі - Закон).

         Так, Законом надано можливість використовувати спеціальні програми замість традиційних РРО. Таку програму можна буде встановити на смартфон чи на будь-який інший гаджет.

         Разом із тим, п.2 пп.11 Закону передбачено, що «Контролюючий орган забезпечує безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання». Тобто, безкоштовним буде не тільки скачування самої програми, але і її обслуговування.

         Звертаємо увагу платників, що дія вищезазначених законів не поширюється на фізичних осіб, які продають на ринку власні вживані речі або продукти власного підсобного господарства. Також під дію цих законів не підпадають платники єдиного податку, що належать до І групи, тобто ті, чий річний дохід не перевищує 300 тисяч гривень. Отож, вказаним категоріям громадян і приватних підприємців касові апарати після того, як нові правила застосування РРО наберуть чинності, застосовувати не потрібно.

 

  • нарахування та сплату єдиного внеску особами, які провадять незалежну професійну діяльність і які є одночасно найманими працівниками

 

         Чаплинська державна податкова інспекція Новокаховського управління ГУ ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) є, зокрема, роботодавці.

         Норми встановлені п. 1 частини 1 ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464).

         Базою нарахування єдиного внеску для зазначених платників є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР «Про оплату праці» із змінами та доповненнями, та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (абзац перший п. 1 частини 1 ст. 7 Закону № 2464).

         Також платниками єдиного внеску відповідно до п. 5 частини 1 ст. 4 Закону № 2464 є особи, які провадять незалежну професійну діяльність.

         У розумінні Закону № 2464 роботодавці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, розглядаються як окремі платники єдиного внеску.

         Отже, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, є платниками єдиного внеску незалежно від того, чи є такі особи одночасно найманими працівниками.

 

Зміна системи оподаткування

 

         Грудень – останній місяць кварталу, тож платникам, які бажають змінити систему оподаткування, варто здійснити це заздалегідь.

         Суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Здійснити такий перехід можливо лише один раз протягом календарного року.

         Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву в один із способів за вибором платника (особисто, поштою чи в електронній формі). До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, який визначається з дотриманням вимог, встановлених главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розділу XIV Податкового кодексу України.

         Звертаємо увагу, що не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої групи платники податків, які на день подання заяви про реєстрацію платником єдиного податку мають податковий борг, крім безнадійного податкового боргу, що виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

         Крім того, платник за умови дотримання вимог, встановлених ПКУ для обраної ним групи, може самостійно перейти на сплату єдиного податку, встановленого для інших груп. Для цього йому також слід подати заяву не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку кварталу, з якого заплановано такий перехід. При цьому у платника єдиного податку третьої групи, який є платником ПДВ, анулюється реєстрація платника податку на додану вартість, у разі обрання ним першої або другої групи чи ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка включає ПДВ до складу єдиного податку.

         Одночасно звертаємо увагу платників єдиного податку, які бажають перейти на сплату інших податків і зборів: заяву для відмови від спрощеної системи оподаткування потрібно подати не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу.

         Оподаткування за обраною системою розпочнеться з першого числа місяця, наступного за податковим  кварталом, у якому подано відповідну заяву.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано