У Чаплинській громаді відбувся захід, присвячений Дню пам’яті героїв Крут

Дата: 29.01.2019 15:30
Кількість переглядів: 623

 

                                                                                                                                               На кривавому полі,

на горбочку край Крут

вітруганища голі

забігають в редут,

мертвим холодом стрілять,

світ шугають на смерть,

мов надіяться й вірять

відстояти цю твердь!

 

         29 січня 2019 року Чаплинською територіальною громадою відзначено День пам’яті Героїв Крут.

Відділом культури Чаплинської селищної ради, комунальними установами Чаплинської селищної ради «Чаплинська централізована бібліотечна система» та «Чаплинський культурно-мистецький Центр» було підготовлено та проведено захід.

У читальній залі центральної бібліотеки для учнівської молоді Чаплинського професіонального аграрного ліцею відбулася історична година до Дня пам’яті героїв Крут «Волі народної дзвін».

Мета заходу: формувати почуття патріотизму, любові до свого народу, його історії та героїчного минулого, готовність захищати Батьківщину.

Бібліотекарі Ірина Суханова та Ірина Міщенко зробили історичний екскурс у трагічні дні січня 1918 року та розповіли учням ліцею про героїчну і водночас трагічну подію в історії України.

Бій під Кру?тами — бій, що відбувся  16 (29 січня)  1918 року на залізничній станції Крути  під селищем Крути та поблизу села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 18 км на схід від Ніжина. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом  Червоної гвардії під проводом есера  Михайла Муравйова (згодом за свою жорстокість та свавілля страченого більшовиками) та загоном з київських курсантів і козаків" Вільного козацтва", що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.

У той важкий і грізний час на оборону рідного краю стали лише невеликі частини ідейних борців. Юнаки (їх було тільки 300 учнів і студентів) мужньо відбивали атаки ворога, не залишаючи своїх позицій. Молоді воїни билися відчайдушно, виявляли зразки хоробрості. Сили були надто нерівні та жоден не відступив назад.  Трагічна загибель студентів та бій під Крутами на довгі роки став одним із символів патріотизму і жертовності у боротьбі українського народу за свободу і незалежність України.

Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі. Ця героїчна й водночас трагічна подія знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення нашого права жити на власній землі та святого обов’язку — боронити її.

         Для молоді та мешканців селища бібліотекарі презентували книжково-ілюстративну виставку «Крути: подвиг і трагедія України», демонстрували відеоматеріали «Меморіал – 2», «Пам’ятай про Крути”.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора