Чаплинська ОТГ: об’єднання підняло села

Дата: 29.01.2019 08:07
Кількість переглядів: 1105

Реформа принесла достойні плоди для зміцнення глибинки

 Чаплинська селищна ОТГ є однією з найбільших об’єднаних територіальних громад Херсонщини, до якої увійшли 6 сільських та 1 селищна рада — 17 населених пунктів загальною чисельністю понад 16 тисяч осіб. Громада в новому статусі відзначила другу свою річницю й за цей час змогла оцінити реальні переваги та якість реформ. А отже, й проаналізувати ефективність того імпульсу змін, які безпосередньо торкнулися сільських мешканців та жителів селища міського типу — учорашнього адміністративного центру великого степового району.

Поспішали встигнути в «останній вагон»

Кожна ОТГ у Чаплинському районі, який практично повністю розділився на об’єднані громади, народжувалася по-своєму складно. Здебільшого в тривалих дискусіях, а іноді й у запеклих «баталіях» за кожну сільську раду, де обов’язково знаходилася потужна опозиція з категоричних противників змін, місцевих князьків-землевласників, котрі не хотіли втрачати свого впливу, або важких на підйом сільських голів. Відтак, шляхом сумнівів та переконань остаточну крапку на необхідності створювати громаду вдалося поставити в 2016-му й тим, хто об’єднався навколо Чаплинки.

Район стрімко ділився в умовах гострої конкуренції. Тому виникала необхідність зробити вибір та створити спроможну ОТГ, отримавши можливості для зміцнення інфраструктури сіл, знесилених тривалим безгрошів’ям. Так би мовити, встигнути на ходу вскочити в потяг децентралізації. Сьогодні інтереси своїх територій, старостатів відстоюють 26 депутатів селищної ради. У підпорядкуванні перебуває 8 шкіл, 9 дитсадків, 9 закладів культури, а ще соціальні установи, комунальні підприємства. І жоден не випадає з поля зору громади.

 

Стартові можливості — полярно протилежні

Чаплинка, звісно, мала набагато кращі передумови: розвинуту інфраструктуру, рівень життя мешканців, що обумовлено наявністю суб’єктів, які надавали повний спектр адміністративних, соціальних, освітніх, медичних, культурно-спортивних та інших послуг. Відтак, робота в звичному режимі, навіть з набуттям принципово нових повноважень, тут, здавалося б, не зазнала особливих змін.

Фото без опису

— Але це тільки на перший погляд, — зауважує селищний голова Олексій Фаустов. — Насправді ж, кардинально зросло навантаження та обсяги відповідальності, отримано принципово нові функції. Одна справа — управляти селищем міського типу, інша — додати до розміреного устрою 16 сіл, де одночасно з гарантованими державою преференціями практично по кожному підтяглося й безліч проблем. Починаючи від 2-годинної подачі води, що для спраглого степового регіону є найболючішою проблемою, — до критичної зношеності комунікацій, відсутності комунальної техніки, якісного транспортного сполучення, жахливого стану доріг, завищених енерговитрат.

Якщо раніше все списували на відсутність коштів, то з їх появою треба було надто багато та швидко зрушувати з мертвого місця. Причому акценти, пріоритети та черговість визначали безпосередньо в старостатах. Кому, як не на місцях, видніше, які дірки латати першими, пояснює Олексій Фаустов. Відтак, немало зроблено для сіл, починаючи від приведення до ладу інфраструктурних об’єктів, підняття рівня шкіл, наближення адміністративних та соціальних послуг. Про те, що вважалося непідйомним, вже згадують як про пройдений етап. Багаторічне злидарювання місцевих бюджетів завдало непоправної шкоди малим селам. У деяких через тавро безперспективних залишилося по кілька сімей та вціліло по 1—2 вулиці. Сьогодні і їм приділяють увагу.

Беручи різні за статками сільські ради до сім’ї ОТГ, тут усвідомлювали, що звалюють на себе підвищені зобов’язання не просто підтримувати в них життя, а підняти його на рівень вище. Інакше навіщо тоді реформа, пояснює Олексій Фаустов. Лише 3 сільради вважалися самодостатніми, решта — глибоко дотаційними. Зароблених коштів ледь вистачало на утримання адмінапаратів. На розвиток не залишалося нічого. Сьогодні ситуація докорінно змінилася.

Фото без опису

Звідки беруться… гроші

Якщо сумарно порівняти обсяги доходів місцевих бюджетів до об’єднання та після, які виросли у кілька разів, то можна з упевненістю сказати, що затіяне того вартувало. Хоч, звісно, непросто давалося на всіх етапах. Сьогодні ж переваги очевидні та переконливі. Це і перехід на прямі міжбюджетні стосунки з Державним бюджетом, коли фінансування здійснюється напряму — в обхід районної та обласної ланок. Прибирається ручний режим розподілу коштів та унеможливлюється корупційна складова.

Торік до бюджету селищної ради надійшло більше 130 млн. грн., з них власних доходів — понад 61,5 млн. грн. Серед ключових джерел наповнення –— податок на доходи фізосіб (ПДФО), єдиний податок, плата за землю та акциз. Зі створенням ОТГ вагомі обсяги податків спрямувалися саме до місцевого бюджету. Бюджетоутворюючими тут є заклади освіти та медицини, крупні аграрні підприємства, управління водного господарства, маслосирзавод та РЕЗіЕМ. Найбільший внесок у скарбницю ОТГ вносить Чаплинка — понад 72,5%, далі частки наповнення діляться між Першокостянтинівкою (6,7%), Скадовкою (5,4%), Балтазарівкою (4,7%), Кучерявоволодимирівкою (4,5%), Магдалинівкою (3,4%) та Червоною Поляною (2,8%).

Фото без опису

5 мільйонів — на зміцнення інфраструктури

Торік саме така сума інфраструктурної субвенції була розподілена на важливі для ОТГ проекти розвитку — ремонти фасадів СБК у Кучерявоволодимирівці та Магдалинівці, капремонт свердловини в Скадовці, капремонти мереж вуличного освітлення в Першокостянтинівці, Магдалинівці, Червоній Поляні, Балтазарівці та Андріївці. Половина коштів були використані на вуличне освітлення, майже мільйон розподілили на ремонт будинків культури. Понад 572 тис. грн освоєні на реконструкції артезіанських свердловин. Близько 1,4 млн грн пішло на реконструкцію приміщення колишнього кінотеатру під розміщення Центру надання адмінпослуг. Очікується, що ЦНАП на 18 робочих місць з 6 віддаленими ­— по населених пунктах громади, відкриється в І кварталі поточного року та слугуватиме комунікаційним центром співпраці органів місцевого самоврядування та населення ОТГ.

Серед реалізованих проектів, профінансованих з Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР), — створення потужної спортивної інфраструктури — майданчиків з міні-футболу зі штучним покриттям. Торік відкрито майданчик у Чаплинці. Цього року такі поля з’являться в Магдалинівці, Першокостянтинівці та в Чаплинці.

За рахунок державної субвенції на соціально-економічний розвиток (так званих депутатських коштів) здійснено частково заміну віконних та дверних блоків у Магдалинівській, Кучерявоволодимирівській та Червонополянській філіях чаплинських опорних освітніх закладів — спеціалізованої школи І—ІІІ ступенів та школи-гімназії. Протягом поточного року такі ж роботи будуть проведені і в опорних закладах.

Фото без опису

У громади з’явилися нові можливості для поточних ремонтів закладів освіти, заміни на енергоощадні опалювальних котлів та реконструкції мереж. Стан опорних закладів, їх оснащення та рівень викладання гідно конкурують із престижними міськими закладами освіти. Багато зроблено і в рамках запровадження Нової української школи.

Розробляють Генплан громади з зонуванням по кожному населеному пункту. На 5 років затверджено план соціально-економічного розвитку ОТГ. Торік близько 5 млн грн з місцевого бюджету витратили на ремонт та утримання доріг. Більшість автошляхів, що сполучають населені пункти ОТГ, — місцевого значення, тобто мають утримуватися за рахунок коштів з області. Саме ці дороги перебувають у вкрай занедбаному стані — яма на ямі, коментують жителі. Приміром, шлях на Скадовку взагалі знищений бездоріжжям. Регулярні внутрішні пасажироперевезення в громаді налагоджені, окрім цього населеного пункту, в який перевізник просто не наважується пускати автобуси, коментує ситуацію селищний голова. У ОТГ здійснюється пільгове перевезення пасажирів відповідних категорій, яке відшкодовується коштом місцевого бюджету.

Взаємодія та співпраця — на користь громади

Грантова підтримка низки міжнародних проектів принесла Чаплинській громаді додаткові інфраструктурні родзинки. Це і футбольні поля зі штучним покриттям вартістю 1,5 млн грн, споруджені за принципом 50х50. У партнерстві з програмою ДОБРЕ 328,5 тис. грн спрямовані на заміну 750 сидінь на стадіоні в адмінцентрі громади для створення комфортних умов занять спортом. Встановлені вуличні тренажери в Кучерявоволодимирівці, Червоній Поляні та Скадовці. Разом із центром громади пропорційно розвиваються й сільські території, розповідають місцеві жителі про наслідки дієвих змін у ОТГ.

У рамках прийнятої програми підтримки ОСББ, на яку витрачено понад 300 тис. грн, здійснено капремонт мереж водовідведення та мостінь навколо багатоквартирних будинків. Цьогоріч такі роботи планується  продовжити та виділити кошти на ремонт дахів.

Запроваджується проект на 2,7 млн грн з покращення ефективності водопостачання — диспетчеризації та автоматизації управління.

Незаперечними об’єктами гордості громади є створені комунальні установи «Територіальний центр соціального обслуговування», де комплексно подбали про гідні умови денного перебування одиноких громадян похилого віку, та «Центр соціальних послуг».

— Дуже багато залежить від ентузіазму керівників цих закладів Ольги Вознюк та Альони Ращупкіної, — розповідає селищний голова. — Вони дійсно горять роботою, акумулюють цікаві ідеї та втілюють їх разом із колегами та підопічними.

Порозумілися з лікарями, пересварилися з чиновниками 

Був намір у громади створити й власний центр первинної медико-санітарної допомоги, який би сконцентрував увагу на якісному обслуговуванні безпосередньо жителів громади. Навіть почали підготовчий процес для реєстрації та отримання ліцензії, ремонту приміщень, розповідає Олексій Фаустов. Однак, домовившись з медиками, не вдалося знайти спільної мови з керівництвом району, яке наразі шукає, хто і на яких умовах тепер фінансуватиме районні лікарню та центр ПСМД. Тож це питання тут залишається відкритим та болючим. Відтягування часу не принесе бажаного результату нікому, насамперед працівникам установ та їх пацієнтам, переконаний селищний голова. Натомість селищній раді пропонують зробити свій внесок у фінансування цих закладів — 1,5 млн грн. Попри це, підґрунтя для створення та зміцнення своєї медичної мережі в ОТГ таки готується. Зокрема, в Магдалинівці реалізують проект у рамках «Сільської медицини» з будівництва нової сучасної амбулаторії. Заклад уже отримав новеньке авто для лікаря. А в новобудові в Чаплинці селищна рада придбала 2 квартири для лікарів. За наявності вільних коштів ОТГ допомагає не лише місцевій медицині, а й обласним закладам охорони здоров’я, бере участь у програмах з відшкодування пільгових рецептів, зубопротезування тощо.

«Відродження» рятує від спраги степові села

Триває розбудова комунального підприємства, яке обслуговує понад 6,7 тисячі сільських жителів в усіх населених пунктах ОТГ. Створене у 2017-му, КП зміцнює матеріально-технічну базу. Тут виготовлена технічна документація на 24 артезіанські свердловини, отримані ліцензії та дозволи на спецводокористування. Здійснені ремонти артезіанських свердловин, придбане сучасне обладнання та техніка, зокрема екскаватор. 300 тис. грн громада витратила на придбання економічних частотників, глибинних насосів, компресорів, труборізів, мотокіс. КП оперативно ліквідовує пориви мереж. Тривають підготовчі роботи зі встановлення частотних перетворювачів у Скадовці, Андріївці та Першокостянтинівці. Аналогічні послуги в селищі надає ТОВ «Чаплинський комунальник». У зв’язку з тим, що в усіх селах ОТГ встановлене вуличне освітлення, а це понад 2,5 ліхтарів з лед-лампами, постає ще й питання необхідності створення нового КП або розширення спектру послуг існуючого — для обслуговування світло-точок.

Попри достойну зарплату, кадровий голод не вщухає

ОТГ утворила свої структурні підрозділи управління освітою, культурою, фінансами. Однак, незважаючи на створені умови праці, тут тривалий час не можуть знайти дефіцитних спеціалістів, зокрема з землеустрою. Хотілося б, щоб більше було й дільничних, зазначає селищний голова. У Чаплинці підтримувати правопорядок на вулицях допомагають встановлені два десятки камер відеоспостереження, а от у селах з цим проблема, констатує Олексій Фаустов. Благоустрою сприяє створений підрозділ з 30 осіб — приблизно по 2 на кожен старостат. Для виконання функцій придбали вантажівку, у кожен старостат передали по газонокосарці, а ще бензопили, мотопомпи. Є в ОТГ і власна снігоочисна техніка. Мріють про новенький сміттєвоз.

Великі надії покладає громада й на широке запровадження інвестиційних проектів — розвиток сонячної та вітрової енергетики, а це і новітні енергоощадні технології, і робочі місця в сільській місцевості.

Преображенка почувається частиною ОТГ

Непрості взаємини в процесі створення ОТГ складалися з Преображенською сільрадою.

Фото без опису

— Від початку населення переважно з розумінням та позитивно ставилося до об’єднання, але гальмівною силою від прийняття тоді остаточного рішення був голова місцевого СПРАТ «Водолій», який налаштував проти депутатський корпус та залякав селян, котрі працюють у його господарстві, — розповідає сільський голова Преображенки Володимир Артюшенко. — Такі зрозуміло чого бояться: що в процесі інвентаризації сільгоспземель раптом спливуть ділянки в «сірій» оренді. Зараз же нарешті є порозуміння з населенням та депутатами, котрі прийняли колегіальне рішення про приєднання до Чаплинської селищної ради. Очікуємо від ЦВК призначення додаткових виборів.

Преображенська сільрада складається з 2 населених пунктів і має 2 тисячі населення. Щоправда, в Благодатному залишилося кілька дворів. Плани ж на спільне майбутнє великі, тож для нарощування потенціалу тут працюють уже сьогодні, готують інфраструктуру. Сільрада має понад 6 тис. га земель за межами населеного пункту, які будуть передані у розпорядження ОТГ, а це вагомий ресурс для розвитку сіл. Селяни зараз намагаються впорядкувати документи на землю, сподіваючись на віддачу від кожного клаптика. Тепер їхні інтереси захищатиме об’єднана громада, частиною якої вони стають. Успіхами ж ОТГ уже цікавляться інші громади, переймаючи досвід.

Олена НЕЧИПУРЕНКО.

першоджерело


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано