У Чаплинській об»єднаній територіальній громаді відбулось засідання круглого столу «Протидія торгівлі людьми»

Дата: 23.05.2017 21:53
Кількість переглядів: 986

Питання нелегальної міграції, експлуатації дитячої праці та торгівлі людьми завжди були дуже болючими, і в водночас час багато людей вважають, що їх це не обходить. Проте останнім часом Україна з постачальника живого товару на чорний ринок праці європейських та азійських країн і сама перетворилася на подібний нелегальний ринок, де працю людей нещадно експлуатують, на роботу заманюють обманом, не розраховуючись та нехтуючи будь-якими правами найманих працівників.

 Про найгірші форми такої експлуатації, а також про конкретні факти торгівлі людьми йшлося під час засідання круглого столу, який відбувся 19 травня 2017 року у залі для засідань Чаплинської селищної ради.

Ініціатором заходу виступила громадська організація ХОЦ «Успішна жінка», яка активно впроваджує програму «Протидія торгівлі людьми».

Учасниками засідання були представники організацій соціальної сфери, у тому числі фахівці соціального супроводу та працівники Чаплинської селищної ради.

Під час заходу обговорено форми та причини торгівлі людьми, розглянуто статті Кримінального кодексу України, що стосуються покарання за ці злочини, звернуто увагу на допомогу держави особам, які мають статус постраждалих від торгівлі людьми.

На Херсонщині ідентифіковано майже чотири десятки постраждалих від торгівлі людьми. На сьогодні статус постраждалого отримано двома особами,— зазначила керівник програми «Протидія торгівлі людьми» ХОЦ «Успішна жінка» Анжела Литвиненко. — Серед постраждалих є і вимушено переміщені особи, і студенти професійно-технічних навчальних закладів, жінки та чоловіки. Небезпека потрапити в трудове або сексуальне рабство існує при влаштуванні на роботу за кордон, одруженні з іноземцем і навіть при перебуванні в турпоїздках. Останнім часом загострилася ситуація з чорною трансплантологією, коли людей заманюють або вони добровільно зголошуються на операції з пересадки органів. Втім, обіцяні колосальні суми гонорарів обманним шляхом «тануть», адже донорів завчасно не попереджають, що з «винагороди» знімуть вартість перельотів, перебування в клініці і власне самої операції. Після намагання заробити великі гроші за кордоном багатьом людям потім доводиться допомагати повернутися додому, оскільки у них на це немає ані коштів, ані паспортів. Допомога, яку їм надають, є анонімною, адже більшість воліє, аби про халепу, в яку вони потрапили, не знали навіть рідні.

Найбільше випадків потрапляння українців у трудову неволю, зафіксованих цього року, сталося на території Російської Федерації (40%), Польщі (14%), решта — в арабських країнах. На внутрішньому чорному ринку праці теж чимало випадків, коли доводиться виручати людей з рабства. Люди не інформовані про власні права і можливості допомоги від держави та громадських організацій, — підкреслює Анжела Литвиненко і наголосила на важливості проведення інформаційної та роз’яснювальної роботи серед населення. 

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано