Для надання соціальних послуг у Чаплинській об’єднаній територіальній громаді на десятій сесії селищної ради 7 вересня депутатами прийнято рішення про утворення комунальної установи Чаплинської селищної ради «Центр соціальних послуг»

Дата: 21.09.2017 18:56
Кількість переглядів: 1573

 

Найважливішим завданням соціальної політики будь-якої цивілізованої держави є максимально можлива підтримка рівня життя населення, забезпечення повноцінного життя усім громадянам. В Україні це завдання пов’язане з її конституційною місією – забезпечити право громадянам на соціальний захист, зокрема, право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших передбачених законом випадках.

Для надання соціальних послуг у Чаплинській об’єднаній територіальній громаді на десятій сесії селищної ради 7 вересня депутатами прийнято рішення про утворення комунальної установи Чаплинської селищної ради «Центр соціальних послуг», керівником якого призначено Альону Миколаївну Ращупкіну.

Законодавством передбачено надання соціальних послуг в об’єднаних територіальних громадах на рівні не нижчому, ніж був до об’єднання. У Чаплинському районі ситуація із соціальною роботою ускладнена тим фактом, що на момент об’єднання громад вже майже рік не функціонував районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Чаплинська селищна рада дослухалась до рекомендацій громадських організацій, а депутатський корпус підтримав ідею утворення комунальної установи. І, незважаючи на те, що проблема є типовою майже для всіх ОТГ України, саме Чаплинка стала однією з перших громад в Україні, яка визначила соціальний захист осіб та сімей, що перебувають у складних життєвих обставинах, як пріоритетний напрямок своєї діяльності. Звичайно, в умовах децентралізації важливим є ремонт доріг, розвиток інфраструктури та інші діяльності, результати яких відразу помітні і, мабуть, саме тому розвиток соціальної роботи є не надто популярним серед громад, оскільки ця робота не завжди помітна широкому загалу.

Основною метою діяльності установи є сприяння у розв’язанні проблемних питань і надання соціальних послуг мешканцям громади, які перебувають у складних життєвих обставинах й потребують сторонньої допомоги. Це означає, що спеціалісти Центру соціальних послуг повинні бути помічниками для родин, які потребують допомоги, а це, насамперед, для сімей, які ризикують потрапити у складні життєві обставини внаслідок втрати роботи членами сім’ї, інвалідності, тяжкого захворювання, насильства над дітьми, розлучення, повернення одного з батьків після відбування покарання в місцях позбавлення волі, неналежного виконання батьківських обов’язків.

Крім того, є окремі категорії сімей та громадян, які потребують особливої уваги та мають бути в полі зору соціальних служб для оперативного виявлення проблемних ситуацій та надання своєчасної допомоги. Це - сім’ї учасників АТО, кількість яких стрімко збільшується, особи, що переселились з тимчасово окупованих територій, сім’ї, які взяли на виховання дітей, позбавлених батьківського піклування. І цей перелік можна доповнювати і доповнювати. 

Працівники закладу надаватимуть соціальні послуги, здійснюватимуть консультування, представництво інтересів, посередництво, соціальну профілактику, соціальний супровід чи патронаж, соціальну адаптацію, соціальну реабілітацію, соціальну інтеграцію та реінтеграцію, кризове та екстрене втручання, пошук ресурсів для надання натуральної чи гуманітарної допомоги особам, чи сім’ям. Як приклад, працівниками Центру надаватиметься така допомога в:

- оформленні соціальних допомог, пільг, субсидій;
- отриманні статусу, який надає право на отримання пільг та соціальних гарантій (інвалідність, учасники бойових дій);
- оформленні втрачених документів, паспорта.

В планах – організувати групи із числа тих людей, які потребують нашої допомоги, щоб ми могли знати і реагувати на їх потреби, бо хто ж про це знає краще, ніж вони самі.

До функцій фахівців із соціальної роботи входить інспектування сімей чи осіб, які перебувають в базі даних, як такі що потребують сторонньої допомоги у вирішенні життєвих обставин. Часом такі заходи здійснюються з метою контролю за дотриманням законодавства про права дітей, але будуть і такі інспектування, які направлені на виявлення потреб сімей. Наприклад, сімей учасників АТО. Тому співпраця із фахівцями лише сприятиме вирішенню проблемних питань.

Штатним розписом установи передбачено 7 посад фахівців із соціальної роботи. Зазначені спеціалісти працюватимуть безпосередньо в населених пунктах, що входять до складу Чаплинської селищної ради – Скадовка, Балтазарівка, Кучерявоволодимирівка, Червона Поляна, Магдалинівка, Першокостянтинівка та селище Чаплинка. В даний час триває приведення роботи спеціалістів до вимог законодавства про соціальні послуги та налагодження співпраці з районними службами. Намагатимемось організувати роботу так, щоб сільські мешканці мали б змогу на місці отримати консультацію, а не їхати до районних служб аби просто запитати про якусь послугу. Отже, фахівці із соціальної роботи в певних питаннях стануть посередниками між районними службами та безпосередніми отримувачами послуг.

Законодавством передбачено, що соціальні послуги в межах державних стандартів надаються безкоштовно. На таких засадах і працюватиме наш заклад.

Ращупкіна А.М. є активісткою громадської організації «Чаплинська ліга соціальних працівників України», більше 10 років очолює громадську організацію. За цей час реалізовано багато цікавих та корисних соціальних проектів направлених на розвиток волонтерства, підвищення професійного рівня соціальних працівників, попередження домашнього насильства тощо. Останні 2 роки організація активно працювала в напрямку залучення гуманітарної допомоги, в тому числі з-за кордону, яка надавалась як закладам, так і безпосередньо мешканцям району. 

Для того, щоб бути конкуретним та мати можливість залучати ресурси на реалізацію ідей, необхідно постійно навчатись та постійно удосконалювати свої професійні навички. А можливостей зараз достатньо. Наприклад, в перші дні функціонування установи 5 представників організацій, що надають соціальні послуги на території Чаплинської селищної ради, прийняли участь у навчанні в м. Києві за участі фахівців Міністерства соціальної політики. І на це не було витрачено жодної копійки бюджетних коштів. Всі витрати відшкодувала громадська організація, з якою співпрацюємо. 
           Звичка відслідковувати можливості залучення ресурсів також вже дає свої результати. За перший тиждень роботи Центру соціальних послуг завдяки допомозі партнерів з обласного центру надано допомогу шкільним приладдям 9 сім’ям, що перебувають у складних життєвих обставинах.
           Утворення Центру соціальних послуг не вирішить відразу всі соціальні проблеми всіх сімей, які їх мають. Основним принципом соціальної роботи є добровільність і активна позиція. Тільки тоді фахівці із соціальної роботи будуть помічниками, коли сім’я чи особа готова вирішувати свої проблеми.
Також важливим у допомозі тим, хто опинився в складних життєвих обставинах, є небайдужість кожного жителя громади. Придивіться до тих, хто живе чи працює поруч. Часто буває, що серед них - люди, яким потрібна допомога, але вони не знають, куди звернутись чи просто соромляться, нікому не жаліються, нікуди не звертаються і залишаються сам-на-сам зі своїми проблемами. Тож, розкажіть їм про нашу установу, бо ми маємо змогу і хочемо допомогти.

Наш заклад - Центр соціальних послуг, знаходиться за адресою: вул. Паркова, 38 (приміщення відділу освіти, I поверх). Ми готові до співпраці з установами, організаціями, волонтерами, підприємцями з питань, що стосуються соціальної роботи в громаді. Пропозиції просимо надсилати на електронну адресу: csp_chaplrada@ukr.net.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано