НАСИЛЬСТВО В СІМ’Ї - НЕ ЖАРТИ

Дата: 07.12.2021 10:40
Кількість переглядів: 388

Насильство в сім’ї – це не та тема, яку можна обговорювати жартома. Це тема, яка несе страх, сором, відчай. На жаль, проблема насильства, а особливо домашнього, є актуальною в нашому суспільстві. Проте, обговорювати та вирішувати цю проблему не так просто. Оскільки жертви, що потерпають від насильства в сім’ї, настільки емоційно скуті та залякані, що «виносити сміття з хати» вони просто бояться. Зазвичай, від цього явища зазнають страждань особи, які виконують різні соціальні ролі: дружини і чоловіки, батьки, діти, близькі родичі, але за статистикою найбільш незахищеними є жінки та діти.

Яке визначення має поняття «домашнє насильство»? Відтепер, під термін «домашнє насильство» підпадають усі акти фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, вчинені між колишнім чи теперішнім подружжям чи людьми, які разом живуть чи жили, а також погрози вчинення таких діянь. Найбільш небезпечним є, звичайно, фізичне насильство: побиття, катування, залишення у небезпеці, але не менш небезпечними є сексуальне, психологічне та економічне насильство. Дуже важливо, що віднині дитина, яка стала свідком насильства в своїй родині, також визнається його жертвою і має право на всі відповідні соціальні, медичні, психологічні й правові послуги.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Важливим кроком у боротьбі із домашнім насильством стало прийняття Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який набрав чинності з 07 січня 2018 року, а на початку липня 2021 року Верховна Рада посилила покарання за цей злочин. Ухвалений закон збільшує штраф та максимальний арешт за вищевказане правопорушення. Також документ передбачає кілька нових адміністративних важелів, які допоможуть притягнути кривдника до відповідальності.

Новий закон врегульовує притягнення до відповідальності за вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання заборонного припису. Правопорушник може бути притягнутий до відповідальності протягом 6 місяців після вчинення злочину. За насилля, яке зашкодило чи могло зашкодити фізичному або психічному стану, передбачений штраф до 340 грн, громадські роботи 30-40 годин. Альтернативне покарання – адміністративний арешт на 10 діб. Якщо порушення буде вчинене повторно протягом року, штраф складатиме до 680 грн, або 40-60 годин громадських робіт, або арешт на 15 діб. Важлива новація стосується розгляду справ про домашнє насильство без присутності кривдника. Це можливо, якщо правопорушник належно повідомлений. Завдяки цьому розгляд справ має пришвидшитись, адже раніше порушник міг спеціально переховуватись і затягувати розгляд справи.

Проте навіть дуже суворий закон не зможе покарати кривдника, якщо суспільство буде замовчувати цю проблему. Адже половина українців, які стикалися з домашнім насильством, не зверталися до поліції.  Так, на привеликий жаль, відбувається тому, що часто постраждалі не знають, куди звернутись, не довіряють поліції, бояться реакції кривдника. Але в Україні є кілька гарячих ліній для тих, хто зазнає домашнього насильства. Зокрема, можна подзвонити за короткими номерами 1547 і 116-123. Перший номер – це урядовий контакт-центр, другий – належить громадській організації «Ла Страда Україна», яка надає психологічну і юридичну консультації, підтримку телефоном та через соціальні мережі. За допомогою можна звертатись також  і анонімно.

 

Служба у справах дітей Чаплинської

селищної ради Херсонської області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано