СТОП АМБРОЗІЯ !!!

Дата: 21.07.2021 10:01
Кількість переглядів: 719

Амброзія полинолиста (лат. Ambrosia artemisifolia) - один з найпоширеніших городніх і садових бур'янів. Він зустрічається по всій Україні, зокрема, на узбіччях автодоріг, вздовж залізничних колій, на степових схилах, балках, в населених пунктах і навіть у заповідниках. Амброзія є великою проблемою для фермерів, засмічуючи посіви кукурудзи, овочів, виноградники.

Амброзія полинолиста – це однорічна рослина з сімейства айстрових або складноцвітих. Вона має наступні біологічні особливості:
- сильний, стійкий пагон, який у висоту може досягати 2,5 м;
- ширина стебла досягає 5 см;
- стрежнева коренева система, яка розвивається в основному в глибину і досягає в довжину 4м;
- пластини верхніх листків зеленого кольору, а нижніх – сіруватого з характерним пушком;
- квітки у рослини маленькі, зібрані у жовті суцвіття;
- чоловічі суцвіття колосоподібні, а жіночі – одно квіткові кошики;
- насіння амброзії полинолистої проростають на глибині не більше 8 см.

Амброзія полиннолиста має схожу форму і будову з полином. Суттєва відмінність між ними – колір. Амброзія має темно-зелене забарвлення, тоді як полин однорічний світлішого кольору.
Основні маси амброзії полинолистої з'являються на городах в кінці квітня і розвиваються до кінця весни. Період цвітіння починається з середини липня і до кінця вересня. Пилок квіток цієї рослини може викликати алергічні реакції.
Головним чинником, що сприяє швидкому розповсюдженню амброзії полинолистої є її біологічні особливості: по-перше, вона невимоглива до ґрунтово-кліматичних умов; по-друге, має дуже високу регенеративну здатність. До того ж одна рослина може сформувати до 200 тисяч життєздатних насінин, які потрапляючи в ґрунт, зберігають свою схожість протягом 40 років.

Заходи боротьби з амброзією
Оскільки амброзія полинолиста розмножується тільки насінням, слід не допускати її цвітіння.
Є три основні методи боротьби з амброзією. Перший, знищити бур'ян, витіснивши його іншими багаторічними та газонними травами. Другий метод – скошування. Найефективніше косити амброзію саме в період бутонізації, коли рослина працює не на нарощування маси, а на формування квітки. Однак, одним із найефективніших методів є виривання амброзії з корінням. При цьому слід зазначити, що боротьба з амброзією повинна бути системною та стабільною.
На земельних ділянках підприємств, установ та організацій, на територіях населених пунктів та територіях, прилеглих до присадибних ділянок громадян, найбільш розповсюдженим методом боротьби є скошування, яке повинно бути системним протягом тривалого часу.
Для попередження появи та знищення вогнищ небезпечного карантинного організму амброзії полинолистої необхідно контролювати посівний матеріал, дотримуватись науково обґрунтованих принципів і методів землекористування та використовувати хімічні засоби, що, за умов одночасного застосування, дозволить тримати під контролем розповсюдження шкідливого бур’яну.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано