СИГНАЛІЗАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ №10 про фітосанітарний стан посівів сільськогосподарських культур в сільгосппідприємствах Херсонської області

Дата: 18.03.2021 09:07
Кількість переглядів: 528

Заходи боротьби з мишоподібними гризунами

Погодні умови та наявність достатньої кормової бази сприяють подальшому розвитку і поширенню мишоподібних гризунів в посівах озимих культур та багаторічних трав. Найпоширенішими та найнебезпечнішими в нашому регіоні є звичайна полівка та миші (хатня, курганчикова, польова).       Якщо на одному гектарі посівів озимих та багаторічних трав щільність мишоподібних гризунів досягає 3-5 і більше колоній, то треба негайно приступити до винищувальних заходів. Найефективнішим і найекономічнішим способом боротьби з гризунами є застосування родентицидів.  Провести винищувальні заходи потрібно вчасно і в короткий термін.

Для захисту посівів озимих зернових культур проти мишоподібних гризунів використовують біологічні препарати та родентициди дозволені до використання в Україні, згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів». З біопрепаратів застосовують: Бактеронцид, зернова принада, сипуча маса (діюча речовина: бактерії Salmonella enteridies var, Issachenko). Готова до використання отруєна приманка, для боротьби з мишоподібними гризунами на посівах, пасовищах, лісосмугах (3-5 г/нора). «Бактеронцид» застосовується без додаткових приманочних продуктів, так як пропарене зерно вже є хорошою приманкою для гризунів. Біологічний родентицид починає діяти вже через 20-35 хвилин після потрапляння в шлунок гризунів, викликаючи у мишей мишиний тиф. Перезараження (епізоотія) тифу мишей призводить до повної загибелі колонії. «Бактеронцид гель», рідина гелеподібної форми.

Із родентицидів, дозволених для використання в Україні, застосовують препарати на основі діючої речовини – бродіфакум, бромадіолон, флокумафен.

Родентициди з діючою речовиною : бродіфакум – Антимиша, принада 2 3 пакетики на нору; Капкан — принада №1 зернова суміш, парафіновані брикети Крисолов, принада — 10-20г (1-2 пакети), зернова суміш, парафіновані брикети, принада для знищення мишоподібних гризунів Багіра, родентицидна принада «Щелкунчик, ПР, Бродіфакум, Бродівіт, р. Мишолов, р, Номайс, р. - виготовлення принади з вмістом діючої речовини 0,005%; д.р.; діюча речовина - бромадіолон — Бромакем, ПР – 20-30 гр. на 5 м“, Рат Кіллер Супер, ГП – 5-10 кг/га; родентицидна принада «RED KILLER»; діюча речовина - флокумафен - Шторм, 0,005% воскові брикети. Рекомендовані препарати згідно методики застосування закладають в нори з послідуючим їх засипанням. Кожний родентицид використовують відповідно до рекомендацій виробника і які слід бездоганно виконувати через високу токсичність цих препаратів.

Застосовуючи родентициди, варто враховувати видовий склад гризунів, особливого значення надаючи домінуванню шкідників на кожному полі. Так, найкращою принадою для мишей, що харчуються насінням рослин, є зерно пшениці; для полівок узимку — лише зерно. Проте ефективність зернової принади у боротьбі проти полівок в окремих випадках (особливо взимку на озимій пшениці з густим і високим травостоєм) може бути дуже низькою, адже молоді полівки, що народжуються взимку, зерном не харчуються і тому зернової принади уникають. У такому разі слід використовувати принади на основі коренеплодів. Проти польової миші застосування Бактеронциду неефективне, оскільки вона зовсім несприйнятлива до бактерій мишачого тифу. Ефективним проти цього гризуна може бути застосування препарату Шторм, 0,005% воскові брикети, 1 брикет/нора. Принаду закладають у нору з подальшим її загортанням.

Під час проведення захисних заходів від мишоподібних гризунів слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних ДСП 8.8.1.2.001-98 та правил особистої гігієни і точно виконувати інструкції по застосуванню препаратів.

Пам'ятайте: застосування навіть найефективніших засобів від повторного заселення гризунами не рятує. А головне при боротьбі з мишоподібними гризунами не слід забруднювати навколишнє середовище і піддавати ризику здоров'я і життя людини.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано