ІНФОРМАЦІЯ про результати діяльності Генічеської місцевої прокуратури (в порядку ст.6 Закону України «Про прокуратуру»)

Дата: 09.03.2021 11:38
Кількість переглядів: 364

ІНФОРМАЦІЯ

про результати діяльності Генічеської місцевої прокуратури

(в порядку ст.6 Закону України «Про прокуратуру»)

 

Генічеською місцевою прокуратурою в межах повноважень, визначених Конституцією України та Законом України «Про прокуратуру», упродовж                2020 року вживались організаційно-практичні заходи щодо забезпечення ефективності прокурорсько-слідчої діяльності, реального усунення порушень закону, захисту інтересів громадян та держави, притягнення винних осіб до відповідальності, забезпечення відшкодування спричиненої шкоди.

Першочергову увагу приділено стану досудового розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних розкраданням бюджетних коштів та корупційними діяннями посадовців, у сфері земельних відносин та незаконного обігу наркотичних засобів та психотропних речовин.

Низку дієвих заходів з метою активізації цієї роботи визначено за результатами оперативного обговорення на нарадах у керівника Генічеської місцевої прокуратури.

         Зокрема, під головуванням керівника прокуратури  у 2020 році проведено 76 оперативних нарад, на яких розглядалися питання стану досудового розслідування, процесуального керівництва, додержання конституційних прав громадян, підтримання державного обвинувачення в суді та інші питання.

 

Стан злочинності

 

У 2020 році правоохоронними органами вживались заходи до підвищення ефективності діяльності, спрямованої на протидію злочинності, які певною мірою сприяли стабілізації криміногенної ситуації, підвищенню захисту прав і свобод громадян та інтересів держави.

Завдяки вжитим заходам вдалося досягти певних позитивних зрушень у динаміці та структурі злочинності.

Так, протягом 2020 року зменшилось число облікованих кримінальних правопорушень (з 1781 до 1466), у тому числі особливо тяжких злочинів                   (з 31 до 27)  та  тяжких (з 476  до 427).

Зменшилась загальна кількість умисних вбивств (з 9 до 4), умисних тяжких тілесних ушкоджень (з 8 до 5), злочинів проти власності (з 947 до 693), грабежів (з 30 до 10), розбоїв (з 11 до 5), шахрайств (з 70 до 49).

Більше скеровано до суду кримінальних проваджень про злочини у бюджетній сфері з 3 до 5 та  про корупційні правопорушення  з 5 до 7.

Спостерігається значний ріст вчинених злочинів, пов’язаних із торгівлею людьми (з 0 до 3), ріст кримінальних правопорушень, вчинених у стані алкогольного сп’яніння (з 28 до 30), зменшилося число викритих кримінальних правопорушень у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, їх аналогів та прекурсорів (з 44 до 9), у сфері незаконного поводженні зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами (з 19 до 7).

 

 

Прокурорський нагляд за додержанням законів органами поліції

 

Прокурорами Генічеської місцевої прокуратури протягом 2020 року вживались заходи, спрямовані на підвищення ефективності проведення досудового розслідування та притягнення винних осіб до передбаченої законодавством відповідальності, поновлення порушених прав потерпілих.

Всього  у  2020 році слідчими та дізнавачами  Генічеського ВП ГУНП в Херсонській області розслідувалось 7 696 кримінальних проваджень, з яких у 3 622  прийнято остаточні процесуальні рішення.

За наслідками досудового розслідування до суду спрямовано 624 обвинувальних акти.     

Прокурорами надано 736 вказівок у провадженнях, скасовано 57 незаконних постанов про закриття кримінальних проваджень, з яких у 3 обвинувальні акти спрямовано до суду.

 

Діяльність прокурора у сфері протидії кримінальним корупційним правопорушенням, розкраданню бюджетних коштів, у сфері земельних відносин та незаконного обігу наркотичних засобів і психотропних речовин

 

До суду прокурорами у 2020 році скеровано  7 проваджень про корупційні правопорушення,  5 проваджень у бюджетній сфері, 1 провадження за вчинення злочинів проти довкілля.

 

Діяльність прокурора у  сфері протидії адміністративним правопорушенням, пов’язаним з корупцією

 

Активно використовуються можливості щодо опрацювання відомостей у відкритих джерелах інформації, у тому числі наявних в базах даних державних органів, єдиних та державних реєстрах, а також направлення відповідних повідомлень про можливе порушення антикорупційного законодавства до уповноважених органів Національної поліції України.

         До уповноважених органів Національної поліції  направлено 9 повідомлень про можливі порушення антикорупційного законодавства України, за результатами розгляду яких складено 8 протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією.

Крім того, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України за фактом умисної не подачі декларацій депутатами місцевих рад Генічеського району.

 

Представництво, захист інтересів держави в суді

 

Місцевою прокуратурою протягом 2020 року з метою захисту державних інтересів заявлено позовів на загальну суму 95 млн. грн. Судами з урахуванням добровільного відшкодування стягнуто 46,5 млн. грн..

Позовні заяви внесено:

з питань земельних відносин - на  75 млн. грн., задоволено на 28,8 млн. грн.;

з  питань  державної  та комунальної власності  внесено позови на суму 19,8 млн. гривень;

у сфері охорони навколишнього природного середовища у кримінальному судочинстві пред’явлено 1 позов на 104 тис. гривень.

За позовами прокурорів реально виконано рішень судів на суму                           22,3 млн. грн..  із 42,3 млн. грн.., що підлягають виконанню, або на 52 %.

У порядку відомчого контролю подано 9 клопотань та 4  скарги на дії та бездіяльність державних виконавців, які задоволено.

Захист прав і свобод дітей

 

Генічеською місцевою прокуратурою у 2020 році пред’явлено 4 позови, з яких 1 - у порядку адміністративного судочинства про визнання бездіяльності протиправною та зобов’язання вчинити певні дії щодо створення у виконавчих комітетах сільських рад, об’єднаних територіальних громадах служби у справах дітей, 1 - у порядку господарського судочинства  про визнання недійсним договору про надання послуг по обробітку землі та повернення земельної ділянки комунальної форми власності з незаконного користування, а також 2 позови - у порядку цивільного судочинства про відшкодування витрат на стаціонарне лікування неповнолітніх, з яких один позов вже задоволено судом.

Задоволено 4 позови на суму 1 123 тис. грн., реально виконано рішень суду на 2 130 тис. гривень. Повернуто 84 га землі.

Протягом першого півріччя зареєстровано 2 кримінальних провадження у сфері публічних закупівель.

Вжито додаткових  заходів  щодо  оперативності  розгляду  кримінальних проваджень відносно неповнолітніх  минулих років, наразі судом розглянуто 2 таких кримінальних провадження.

Підтримання публічного обвинувачення

 

Упродовж 2020 року за участю прокурорів судами розглянуто 574 кримінальних провадження, з них у 84 провадженнях взято участь у розгляді судом питань, пов’язаних з виконанням вироків.

Обвинувачення підтримано у судовому розгляді 132 проваджень з ухваленням вироків. Забезпечено участь у розгляді 57 провадженнях із ухваленням вироків на підставі угоди, з них 54 – у підготовчому судовому засіданні. За угодами про визнання винуватості ухвалено вироки у 13 провадженнях.

 

Нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

 

З метою забезпечення належного стану нагляду за додержанням і застосуванням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях Генічеською місцевою прокуратурою у 2020 році внесено 11 документів прокурорського реагування, у тому числі 3 документи реагування щодо усунення порушень вимог законів при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення. Також внесено 2 вказівки до органів виконавчої служби, 2 - до територіальних органів пробації, 2 - до територіальних органів поліції.

 

Розгляд звернень та особистий прийом громадян

 

Протягом 2020 року до Генічеської місцевої прокуратури усього надійшло 372 звернення, з них вирішено 230 звернення, направлено в інші відомства – 105 звернень.

На особистому прийомі в поточному році прийнято 43 особи, з яких особисто керівником прокуратури прийнято 16 осіб.

Найбільше звернень –  182, стосувались питань здійснення досудового розслідування у кримінальних провадженнях, що відповідає обсягу повноважень органів прокуратури на цей час в частині здійснення нагляду за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням.

Протягом поточного періоду до місцевої прокуратури надійшло 2 запити про надання публічної інформації, за одним з яких надано інформацію та на інший надано роз’яснення.

 

Інформування суспільства про діяльність органів прокуратури, співпраця з представниками ЗМІ

 

У 2020 році  Генічеською місцевою прокуратурою здійснено 42 виступи в засобах масової інформації, з яких у друкованих ЗМІ – 9, у мережі Інтернет - 33.  Крім того, до органів влади спрямовано 20 інформацій про результати роботи Генічеської місцевої прокуратури. 

 

Генічеською місцевою прокуратурою і надалі вживатимуться заходи реагування, спрямовані на підвищення ефективності роботи з метою забезпечення законності у місті та реального усунення порушень діючого законодавства, поновлення прав громадян та захисту інтересів держави.

Інформація направляється в порядку ст. 6 Закону України «Про прокуратуру» для оприлюднення на наступній сесії районної ради.

Про дату та час засідання ради прошу повідомляти керівника Генічеської місцевої прокуратури заздалегідь.

 

В.о. керівника Генічеської

місцевої прокуратури                                                                           Г.Знахоренко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано