ПЛАТА ЗА ЗЕМЛЮ – 2020

Дата: 18.06.2020 13:45
Кількість переглядів: 890

 

Шановна громадо! Станом на 18 червня 2020 року,  землевласникам та землекористувачам, які мають  у користуванні та у власності земельні ділянки на території Чаплинської ОТГ,   надходять податкові  повідомлення-рішення про визначенні суми податкового зобов’язання за  платежем: Земельний податок з фізичних осіб.

З цього приводу у більшості землевласників та землекористувачів виникло  запитання: з яких причин збільшено  плату за землю? хто прийняв таке рішення? на яких підставах? …

Чаплинська селищна рада хоче зазначити, що для забезпечення виконання своїх функцій, створення належного життєвого середовища для населення громади, органи місцевого самоврядування повинні мати достатні фінансові ресурси, основу яких складають кошти відповідних бюджетів.

Одним із важливих джерел доходів бюджетів органів місцевого самоврядування є місцеві податки і збори. Одним із таких  податків є –ЗЕМЕЛЬНИЙ ПОДАТОК.

Звертаємо Вашу увагу на те, що селищна рада чітко дотримується законодавчих процедур під час встановлення місцевих податків та зборів. Безумовно, головним документом у цій сфері є Податковий Кодекс України, яким регулюються усі відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів.

Податковим Кодексом України встановлено  граничні розміри ставок податку за земельні ділянки, нормативно грошова оцінка яких проведено, такі ставки встановлюються не більшими за 3 % від НГО. Причому за землі загального користування не більше 1 %, а для сільськогосподарських угідь не менше 0,3 % та не більше 1 % від їх НГО.

Ставку земельного податку  за ділянки, нормативно грошова оцінка яких не проведено встановлюється не більше 5 % від НГО одиниці площі ріллі по АР Крим або по області, а для сільгоспугідь — не менше 0,3 % та не більше 5 %  від зазначеної оцінки. 

Конкретні розміри ставок земельного податку встановлюють органи місцевого самоврядування за місцезнаходженням земельних ділянок (п.284.1 ст. 284 ПКУ).

Рішення про встановлення місцевих податків та зборів має бути офіційно оприлюднене органом місцевого самоврядування до 15 липня року, що передує бюджетному періоду (пп.12.3.4 ст.12 ПКУ).

І не зайвим буде наголосити на тому, що рішення органів місцевого самоврядування про встановлення місцевих податків і зборів мають ознаки регуляторних актів.

Органи місцевого самоврядування  при прийнятті рішень про встановлення місцевих податків і зборів на новий бюджетний період, а саме: ставок єдиного податку, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, плати за землю, туристичного збору, – повинні дотримуватись процедур, передбачених Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Спробуємо пояснити, що  мається на увазі!

У статті 4. ЗУ «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» зазначено, що одним із принципів державної регуляторної політики є:

прозорість та врахування громадської думки - відкритість для фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань дій регуляторних органів на всіх етапах їх регуляторної діяльності, обов’язковий розгляд регуляторними органами ініціатив, зауважень та пропозицій, наданих у встановленому законом порядку фізичними та юридичними особами, їх об’єднаннями, обов’язковість і своєчасність доведення прийнятих регуляторних актів до відома фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань, інформування громадськості про здійснення регуляторної діяльності.

Стаття 6,  цього ж Закону  визначає, що громадяни мають право:

подавати зауваження та пропозиції щодо оприлюднених проектів регуляторних актів, брати участь у відкритих обговореннях питань, пов’язаних з регуляторною діяльністю…

Тобто, шановні громадяни, власники та користувачі земельних ділянок,  селищна рада наголошує на тому, що на офіційному сайті селищної ради,   щороку, за два місяці до прийняття рішення,  розміщується ПРОЕКТ РІШЕННЯ - Про встановлення місцевих податків та зборів на території Чаплинської об’єднаної територіальної громади на новий бюджетний  період,  для отримання  від  Вас зауважень  та пропозицій. Якщо такі не надходили, проект рішення  розглядається  на засіданнях  постійних комісій та виноситься на розгляд  сесії Чаплинської селищної ради, щороку  до 15 червня.

 Рішення «Про встановлення місцевих податків та зборів на території Чаплинської об’єднаної територіальної громади на 2020 рік» було прийнято ХХХІ сесією Чаплинської селищної ради VII скликання від 11 червня 2019 року № 512, без  зауважень та змін,  з яким Ви можете ознайомитись  на офіційному сайті Чаплинської селищної ради, за посиланням: https://chaplynska-gromada.gov.ua/docs/?type=1035&conv=727&sess=10397&number=512&from_date=&title=&filter=y.

Протокол до рішення за посиланням:           https://rada.info/upload/users_files/26348829/735abfecd7b8d94512776ef85b53a948.pdf.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано