Чаплинська ДПІ Новокаховського управління Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує

Дата: 20.03.2020 14:53
Кількість переглядів: 585

Переходимо в он-лайн спілкування з податковою службою

         У зв’язку із проведенням карантинних заходів через пандемію коронавірусу пропонуюємо максимально використовувати можливості дистанційного зв’язку з Чаплинською ДПІ Новокаховського управління Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі та максимально скоротити відвідування підрозділів служби, користуючись електронними сервісами ДПС та Електронним кабінетом.

         Зокрема, через відкриту частину Електронного кабінету (https://cabinet.tax.gov.ua) можна скористатись інформацією, яка є загальнодоступною, зокрема податковим календарем, інформацією з реєстрів страхувальників, платників єдиного податку, платників ПДВ та інших реєстрів, завантажити бланки податкової звітності тощо.

         У приватній частині Електронного кабінету, після ідентифікації особи, крім зазначених вище сервісів, будуть доступні ще і такі:

         - стан розрахунків з бюджетом;

         - листування з органами ДПС;

         - облікові дані;

         - пошук інформації в реєстрах ДПС;

         - подання заяв/запитів;

         - подання декларації про майновий стан і доходи в електронному вигляді;

         - сплата податків;

         - перегляд даних СЕА ПДВ;

         - інші електронні сервіси.

         Також за допомогою приватної частини сервісу «Електронний кабінет платника», платники мають можливість отримати інформацію про суми виплачених доходів та утриманих податків з ДРФО для заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи.

         Крім цього, на субсайті ДПС України за посиланням http://tax.gov.ua/diyalnist-/elektronnyi-servisi/elektronni-servisi-/ розміщено інші електронні сервіси, зокрема:

         Інформація з реєстрів (https://cabinet.tax.gov.ua/registers):

         - дані про взяття на облік платників;

         - реєстр страхувальників;

         - дані реєстру платників ПДВ;

         - реєстр платників єдиного податку;

         - інформація про РРО;

         - дані реєстру платників акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового;

         - реєстр осіб, які здійснюють операції з товарами.

         Дізнайся більше про свого бізнес партнера http://tax.gov.ua/businesspartner).

         За допомогою цього сервісу можна перевірити потенційних бізнес-партнерів щодо сумлінності сплати податків до бюджету.

         Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (http://zir.tax.gov.ua/), де можливо передивитись «Запитання – відповіді з Бази знань»; «Нормативні та інформаційні документи»; «Останні зміни в законодавстві»; «Письмові консультації» тощо.

         Сервіс «Пульс» (http://tax.gov.ua/others/puls-), за допомогою якого можна повідомити про неправомірні дії працівників ДПС.

         Електронна звітність (http://tax.gov.ua/elektronna-zvitnist/), де розміщено Спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності».

         Банер «Декларування громадян» https://if.tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2020/

         Також, платники податків мають можливість щоденно ознайомлюватись із роз'яснювальними та інформаційними матеріалами:

         на сайті Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі  (https://kherson.tax.gov.ua/);

         на сторінці у соціальній мережі Фейсбук (https://www.facebook.com/tax.kherson).

         Якщо у платників виникають конкретні запитання до податкової, вони можуть направляти їх у вигляді звернень:

          - на електронну скриньку ks21.info@tax.gov.ua;
        
- поштою за адресою: 75200, Херсонська область, cмn. Чаплинка, вул. Паркова, 3 або за тел. (05538) 2-25-32.

         Для представників бізнесу та громадськості консультації надають фахівці Інформаційно-довідкового департаменту ДПС України:

         - засобами телефонного зв'язку: 0-800-501-007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів) з 8.00 до 20.00 (крім суботи та неділі).
        
- за допомогою електронного листування: idd@tax.gov.ua.

         Оскільки існує загроза поширення коронавірусу, відвідування підрозділів служби – зайвий ризик для платників податків та працівників Чаплинської ДПІ. Тому просимо використовувати дистанційні сервіси, адже вони не передбачають візиту до податкової служби.

 

 

Про оподаткування та декларування отриманого спадку

         Чаплинська державна податкова інспекція Новокаховського управління Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що якщо Ви отримали спадщину від члена сім’ї першого та другого ступенів споріднення, то вартість успадкованої власності оподатковується за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб. Нагадуємо, що членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. А членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення – її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

         Фізична особа, яка отримує спадщину від інших родичів, наприклад, рідного дядька, тітки чи просто знайомих сплачує податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% від вартості успадкованого.

         Якщо майно успадковує фізична особа від нерезидента або спадщина отримується нерезидентом, то вартість об’єкта спадщини підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18%. Навіть, якщо такий нерезидент вважається членом сім’ї першого та другого ступенів споріднення.

         Крім податку на доходи фізичних осіб платники повинні сплатити військовий збір, який складає 1,5% від вартості успадкованого майна. Виключення мають особи, які отримали спадщину, яка оподатковується за нульовою ставкою податку.

         Відповідальними за сплату податку на доходи фізичних осіб до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

         Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, і зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини або в сільських населених пунктах - до оформлення уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, та спадкоємців, які отримали у спадщину об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими спадкоємцями - резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини або в сільських населених пунктах - до оформлення уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

         Оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав здійснюється у порядку, встановленому ст. 174 розділу IV Податкового кодексу України.

         У разі спадкування будь-яких об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об'єктів з метою оподаткування не визначається.

         В інших випадках отримання доходів у вигляді спадщини об'єктом оподаткування є оціночна вартість таких об'єктів спадщини, визначена згідно із законом.

         Звертаємо увагу на те, що громадяни-спадкоємці, сума отриманого доходу яких від спадкування підлягає декларуванню, зобов’язані подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2019 рік не пізніше 30 квітня 2020 року.

 

Надаєте майно в оренду – задекларуйте доходи!

         Чаплинська державна податкова інспекція Новокаховського управління Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі звертає увагу: якщо громадяни надають в оренду житлову чи іншу нерухомість, а також рухоме майно, то отримані доходи необхідно задекларувати.

         Відповідно до вимог статей 164.2.5 та 170.1 Податкового кодексу України, доходи, отримані від здачі в оренду не лише житлових приміщень, але й гаражів, дачних будинків, присадибних та інших земельних ділянок підлягають декларуванню. Якщо нерухомість або інше майно орендує юридична особа або фізична особа – підприємець, то податковим агентом є орендатор. Він повинен утримати та перерахувати до бюджету податок за ставкою 18%. Якщо ж нерухомість здається фізичній особі, то податок за ставкою 18% сплачує орендодавець.

         Також, оподаткуванню підлягають доходи, отримані від здавання в оренду автотранспорту та іншого рухомого майна.

         Нагадаємо, декларації про майновий стан і доходи громадяни повинні подавати до ДПІ за місцем своєї податкової адреси.

         Чаплинська ДПІ запрошує декларантів, які надають в оренду майно, до Центру обслуговування платників за місцем свого проживання, де вони можуть отримати безоплатну консультацію щодо порядку заповнення декларації про майновий стан і доходи.

         Докладнішу інформацію, можна отримати в ЦОП Чаплинської ДПІ Новокаховського управління ГУ ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та               м. Севастополі звернувшись за адресою: смт. Чаплинка, вул. Паркова, 3  або за тел. (05538) 2-25-32.

 

Дохід, отриманий фізичною особою протягом звітного року від продажу двох та більше об’єктів рухомого майна підлягає оподаткуванню

         Дохід, отриманий фізичною особою протягом звітного року від продажу іншій фізичній особі двох та більше об’єктів рухомого майна підлягає оподаткуванню. Такий обов’язок виникає, якщо при нотаріальному посвідченні договору продажу об’єктів рухомого майна не сплачено до бюджету податок на доходи фізичних осіб і військовий збір. Про це повідомляє Чаплинська ДПІ Новокаховського управління Головного управління ДПС у херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

         Нагадаємо, порядок оподаткування операцій з продажу або обміну рухомого майна визначено статтею 173 Податкового кодексу України. Зокрема, дохід, отриманий фізичною особою протягом звітного року від продажу іншій фізичній особі двох та більше об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла чи мопеда підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5% та військовим збором за ставкою 1,5 %. Якщо продаж об'єктів рухомого майна здійснює фізична особа-нерезидент, такий дохід оподатковується ПДФО за ставкою 18% та військовим збором – 1,5 %.

         Звертаємо увагу, що фізична особа (продавець) при продажу рухомого майна є відповідальною за нарахування й утримання податку на доходи фізичних осіб і військового збору. Вона самостійно визначає суму податку і збору та сплачує його до бюджету за місцем нотаріального посвідчення такого договору.

         Якщо при нотаріальному посвідченні договору продажу об’єктів рухомого майна не сплачено до бюджету податок на доходи фізичних осіб і військовий збір, такий дохід необхідно задекларувати до 1 липня 2020 року.

 

Триває тестування програмних РРО

         Чаплинська державна податкова інпекція Новокаховського управління Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що триває тестування програмних реєстраторів розрахункових операцій. Податкова служба запустила MVP (minimum viable product) для тестування безкоштовного програмного РРО «пРРОсто».

         Наразі додаток працює лише в режимі онлайн, проте, найближчим часом буде введений і оффлайн режим.

         Програма «пРРОсто» взаємодіятиме через інтернет з фіскальним сервером податкової служби через відкритий програмний інтерфейс (API), і виконуватиме функції: формування чеку, підписання, відправлення та відображення чеків встановленого формату, відкриття та закриття зміни, формування звітів, перегляд даних, завантаження баз даних товарів, оновлення товарів, позицій і цін та інші, які будуть додатково виходити в наступних релізах, до 19 квітня 2020. До речі, буде запропонований API, завдяки якому бізнес зможе розробляти власні програмні рішення відповідно до бізнес-процесів кожного з секторів.

         Новітні РРО мають ряд переваг перед традиційними касовими апаратами: онлайн реєстрація та онлайн передача/отримання даних; Z-звіт створюється в автоматичному режимі, без санкцій за його не створення для платника; дає змогу працювати в режимі оффлайн; ДПС надаватиме інформаційну підтримку та допомогу у користуванні новими програмними РРО тощо.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано