До Дня пам'яті жертв голодоморів у комунальному закладі «Чаплинський культурно-мистецький Центр» пройшло театралізоване дійство «Світло»

Дата: 25.11.2019 15:09
Кількість переглядів: 822

 Український народ упродовж своєї історії не раз потерпав від руйнівних стихійних явищ. Але природні явища ніщо в порівнянні з підступністю, цинізмом і жорстокістю людей. Саме голодомор, спланований і втілений в життя людьми, був найжахливішим за своїми наслідками. Він, як явище соціально-політичне, безперечно є породженням тоталітарного спрямованим проти українського народу. В умовах жорстокої боротьби більшовиків за утримання і зміцнення своєї влади, життя країни регулювалося не законодавством, а декретами і вказівками вождя, що рясніли закликами «розстріляти», «забезпечити повне і безумовне виконання плану хлібозаготівель», «зламати саботаж, знищити опір». Хлібозаготівлі йшли на повну! Посеред голодних сіл стояли комори і церкви повні зерна з позабиваними навхрест вікнами, дверима і озброєною охороною. Хліб гнив у буртах на залізничних станціях, його переганяли на спирт, відправляли ешелонами за кордон. А люди… звичайні українські сім’ї… мерли як мухи, напівживі ходили наче примари, сподіваючись лише на диво.

22 листопада 2019 року у комунальному закладі Чаплинської селищної радди  «Чаплинський культурно-мистецький Центр» пройшо зворушливе театралізоване дійство «Світло».

Актори на сцені показали лише один день життя української сім’ї. Але, скільки він у себе вмістив! Трагічність і драматизм, турботи і сподівання, відкритість і чесність душі, людяність та величезна віра у добро і світло. У ролі акторів були як дорослі: Мілейко Ірина, Спільний Дмитро, Іноземцева Крістіна, Мальченко Ксенія; так і діти: Луценко Тетяна, Онопрійчук Нікіта, Ніколенко Софія, Тимощук Ярослав, Яцюк Ольга та Влад Дрозд.

Невід’ємною частиною заходу стали виконавці і колективи, що доповнили і розкрили ідею заходу: Крістіна Іноземцева, Анатолій Павлюк, «Чаплинські мотиви» - керівник Анатолій Павлюк, вокальний ансамбль «Вишиванка» - керівник Альона Гладушко, концертмейстер Ірина Козачок, зразковий ансамбль танцю «Капітошка» - керівник Валентина Магдалюк.

Актори були надзвичайно зворушливі і справжні! Діти, що просили хліба, довели до сліз глядачів, Ганусі, яка розповідала про своє життя, не можливо було не повірити. Разом з Василем глядач пережив відчай і радів перемозі добра у його душі. Маруся – тендітна, надзвичайно сильна жінка, опора для чоловіка і берегиня сім'ї. Думки - Чорна і Біла. Доведення до самогубства Чорною думкою було настільки моторошним, що хотілося вийти на сцену і зняти з Василя мотузку. Монолог Білої думки був чесним і щирим, що ламав сумніви та мотивував вийти з мороку та стати на сторону світла. Ось так на сцені пройшов один день життя звичайної української сім'ї вартий наслідування і поваги.

Вистава пролетіла на одному подиху. По закінченні всі глядачі прослідкували траурною ходою до пам'ятного знаку жертвам голодоморів і політичних репресій на поминальну панахиду, яку проводив отець протоієрей Миколай.

Ідея і автор сценарію – Олена Привалова, режисерська група: Олена Привалова, Тетяна Божко, Тетяна Мончик, звукорежисер – Анатолій Павлюк, відео: Олександр Посунько, Роман Харченко.

Дякую всім учасникам заходу за спільну, злагоджену і відмінну роботу!

Олена Привалова,

завідувач комунального закладу

«Чаплинський краєзнавчий музей»

 

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано