Навчально-ознайомчий візит до Сполучених Штатів Америки

Дата: 07.11.2019 16:23
Кількість переглядів: 637

 

Програма Добре «Децентралізація приносить кращі результати» Глобал Комьюнітіз USAID спільно з ІСМА організували навчально - ознайомчий візит до США.

Від Чаплинської об’єднаної територіальної громади запросили та прийняли участь з 18 жовтня по 2 листопада 2019 року селищний голова Фаустов Олексій Георгійович та фахівець з управління проектами і координатор програми Добре Пуляєва Лілія. Всього прийняли участь 50 представників 25 громад 2 когорти Херсонської, Миколаївської, Дніпропетровської, Кіровоградської, Тернопільської, Івано-Франківської, Харківської областей. Перед громадами стояла мета - вивчення кращих практик місцевого самоврядування та економічного розвитку в громадах США, обмін досвідом з колегами щодо управління, організації, забезпечення сталості, залучення громадян до питань розвитку громади, а також використання отриманих знань у своїй громаді для ефективного впровадження планів з місцевого економічного розвитку та покращення взаємодії жителів з органами місцевого самоврядування заради підвищення якості управління та життя в громадах - партнерах програми Добре.

ICMA - це провідна асоціація фахівців з місцевого самоврядування, що прагне розвивати та просувати кращі практики управління на субнаціональному рівні. ICMA впровадила понад 500 програм у більш ніж 70 країнах, надаючи практичну допомогу, використовуючи знання та вміння більш ніж 12 000 її членів, які надають можливості довгострокового навчання, наставництва та партнерства для своїх колег в органах місцевого самоврядування.

В Нешвіллі штат Тенессі представники українського народу мали змогу відвідати програми сесій щорічної Конференції ІСМА.

Чаплинською громадою відвідано сесії:

  • Відновлення громадської інфраструктури;
  • Адміністратори-початківці : малі села - особливості та перешкоди:унікальні радості та проблеми управління малими населеними пунктами;
  • Успішні громади - ключ до успіху: сучасні громадські бібліотеки;
  • Як використовувати території пріоритетного розвитку;
  • Президентський колоквіум: стійке лідерство.

США - це федеративна країна, до складу якої входять 50 штатів. Крім того, кожен штат має у своєму складі декілька округів.

Міста й містечка та інші населені пункти в США мають свободу та автономію у прийнятті стратегічних рішень їхнього розвитку.

Вони співпрацюють один із одним, конкурують, будують власні траекторії розвитку, будують свій бренд для залучення як внутрішніх, так і зовнішніх туристів, працюють над забезпеченням високої якості життя.

В США структура місцевого самоврядування виглядає так:

У міста є своя Рада. Навіть у досить великих містах кількість членів Ради може складати всього 5-7 осіб. У міста є обраний Мер. Він, зокрема, виконує роль публічної репрезентації свого міста. Мер разом із Радою формують візію розвитку міста. Керує містом професійний адміністратор, його позиція називається City Manager або City Administrator. Це спеціально найнятий професіональний адміністратор.

По дорозі з Нешвіллу штату Тенессі до Франкфорту штату Кентукі відвідали Молочну ферму туристичного напрямку родини Chaney's, яка виробляє дуже смачне морозиво.  Вже шосте покоління родини займається фермерством - вирощують корів й продають молоко.  Родина має 50 акрів землі та 130 корівок. Зі слів голови родини, справи у фермерів у США зараз складаються не найкращим чином - ціни на молоко падають, а ресурси дорожчають. Тому родина Chaney вирішили переформатувати свій родинний бізнес: тепер вони не просто виробляють молоко, як сировину для переробних підприємств, а перетворили свою ферму на цікаву туристичну та маркетингову дестинацію. Вони тримають корів, а молоко своїми ж потужностями переробляють на дуже смачне морозиво. І продають його у своїй же родинній крамниці. Працюють на фермі та в крамниці всі члени родини. Родина купила сучасного робота, який доїть(!) корів. І на цей процес можна подивитися. Chaney's створили спеціальну презентаційну локацію на фермі, де в комфортних умовах можна за цим поспостерігати. І охочих виявляється дуже багато.

Дістатися до місця, де тримають корів та теляток, фермер пропонує на тракторі Chaney's Moo Vagon. Звичайно ж, після прогулянки на свіжому повітрі та екскурсії рідко який турист не захоче купити домашнього морозива чи місцевий сувенір.

Місто Френкфорт, штат Кентуккі - класичний приклад неурбанізованої Америки. Тихе й невелике двоповерхове містечко, де життя пливе вимірено та спокійно. Зустрілися з помічником міського голови та замісником мера. Дізналася що містом Френкфорт керує менеджер, мер та 4 комісара, які формують раду і всі разом приймають рішення. Є виконавчий керівник, який займається поточними питаннями (розробляє проект бюджету, звітує керівництву). Багато департаментів, які виконують свою роботу. Працює в місті 62 офіцери поліції та 85 пожежників.

Відвідали екскурсію по "кар'єрній виставці" організованій Торговою палатою Френкфорту. Освіта в штатах дуже дорого коштує і ті хто навчаються мають брати та сплачувати кредити від 40 до 100 тис. доларів. Так як більшість не може собі цього дозволити, дітей з 5 класу починають готувати до вибору професії. Завдяки спеціальним програмам їх заохочують до різних напрямків професій. Завдяки таким "профі-курсам" після 12 класу вони вже мають навички та досвід в обраному напрямку освіти.

У Кентукському державному університеті відбулася панельна дискусія з питань розвитку сільського господарства та місцевого економічного розвитку. З Д-р Кірк В. Помпер (декан), Тім Х’юз (старший радник з питань торгівлі), Алета Ботс (виконавчий директор, кабінет економічного розвитку), Уоррен Білер (виконавчий директор управління аграрної політики при офісі губернатора), МакКінні (директор з міжнародних зв’язків).

 Екскурсія Центром аквакультури в КSU. Програма стосується усіх традиційних ролей університету: дослідження, викладання та розширення. Ознайомилися з спектром аквакультури, включаючи харчування, якість води, економіку та маркетинг.

Відвідали Капітолію штату Кентуккі та дізналися, що в ньому проводять свої засідання сенат та палати представників штату. 1904 році Генеральна Асамблея Кентуккі вибрав Френкфорт в якості місця для державного капіталу і привласнив $ 1 млн на будівництво постійного державного Капітолію будівлі, який буде знаходиться в південній частині Френкфурта.

Зустріч з виконавчим суддею Хастоном Уеллсом та мером округу:

Дізналися, що питання з безпритульними тваринами врегульовують за допомогою відповідних законів, тварини перебувають в притулках.

Графство фінансує вивіз та переробку сміття, хоча від цього не має прибутку.

Є основний податок на нерухомість, який включає:

- податок штату;

- податок графству;

- податок на бібліотеки;

- податок на здоров'я;

- міський податок;

- екологічний податок (на консервування грунтів).

В графстві 10 шкіл, на 8000 населення мають 1 школу. В місті навчається приблизно 2400 дітей.

Однією із візитних карток штату Кентукі є бурбон.

Бурбон - американське віскі, витримане в бочках із білого дуба протягом декількох років - зазвичай близько чотирьох. Елітні ж сорта бурбону можуть витримувати й 23 роки. Взагалі вживання віскі оформлене у елегантну естетичну форму проведення дозвілля - ним пригощають гостей, його вживають під час товариської розмови із друзями та знайомими. Неподалік містечка Френкфурт, де наша делегація була декілька днів, є низка підприємств, де виготовляють бурбон. Ми мали нагоду потрапити із екскурсією до одного із них - Buffalo Trace Distillery. Поруч із класичним автоматизованим виробництвом (до якого закритий доступ широкого загалу) тут діє чудова туристична дестинація, де натовпи відвідувачів можуть:

• почути від дотепного екскурсовода історію виникнення бурбону;

• побачити на власні очі сховище із бочками, наповненими віскі, що витримується;

• відвідати конвеєрну лінію, де працівники власноручно комплектують один із найкращих вісків у світі;

• опинитися на веселій дегустації;

• наприкінці екскурсії потрапити в шикарну крамницю сувенірів та місцевих сортів бурбону, вийти із якої без покупки немає шансу, навіть якщо ти не вживаєш алкогольні напої.

Загалом створилось враження, що для місцевих жителів бурбон - це автентичний атрибут їхньої місцевої культури, локальний маркер, їхній знак якості, яким вони щиро пишаються.

         Фермерський ринок Френкфорту. Зустріч з менеджером ринку Лі Енн Джонсом. Для американців споживання їжі - це реальна проблема, вони не можуть готувати, їх не навчили батьки... Членкиня громадської організації (на цей час адміністратор ринку) отримала грант від уряду США на будівництво і утримання ринку. В різний спосіб вони заохочують мешканців: запрошують шеф-кухарів для демонстрації приготування їжі, музикантів, дітям дають кошти для купівлі якісних продуктів. На ринку можна продавати тільки ті продукти харчування, які самостійно вирощені на території округу.

         Місто Моргантаун, штат Західна Вірджинія. П'яте за величиною місто штату. Розташоване посеред гір Апалачі, стоїть на річці із індіанською назвою Мононгахеле. Місто студентів. Університет Західної Вірджинії - West Virginia University (WVU). Це провідний університет штату. Знаходиться в Моргантауні.

Загалом у місті проживає приблизно 25000 місцевих жителів. І близько 30000 студентів. І ця обставина, безумовно, додає місту свого шарму.

Університетські кампуси, коледжі, бібліотеки, громадські простори, студентські товариства - органічно інтегровані в місто.

Муніципалітет Моргантауна схвалює таке "сусідство", адже із їх слів університетські науковці та результати їх досліджень створюють додану вартість для міста.

         Morgantown Personal Rapid Transit від Towers до Walnuts. Система швидкого транзиту дозволяє студентам з легкістю долати відстань між кампусами Університету Західної Вірджинії. Транспортна система поєднує віддалені кампуси університету. Невеликий вагончик на 8-10 осіб не має водія, система працює автоматично. Проїзд коштує 50 центів. Таким вагончиком можна досить швидко дістатися із одного кінця міста в інший. Під час поїздки вам відкриються чудові краєвиди на місто та річку.

         Відбулася зустріч з Керрі Уайт з Центру IDEA Hub WVU та Рассом Роджерсоном з Торгової палати при Палатах Ради з питань економічного розвитку та підприємництва. Обговорювали ініціативи розвитку місцевого економічного розвитку та підприємництва.

         Зустріч з Дугом Арбогастом, спеціалістом служби розширення WVU, Євою Фолкес, професором графічного дизайну та Грегом Коріо. Екскурсія знайомить з відпочинком студентів, які відвідують туристичне місце в лісі. Там вони мають змогу і проживати і проводити спільні тренінги, навчання. Та милуватися красою природи.

         Зустріч з мером та сіті менеджером Полом Брейком. Рада не звільняє і не приймає на роботу - це робота сіті менеджера. Крім того в його підпорядкуванні поліція, пожежники, буд. контроль, юридичний, фінансовий, кадровий, планувальний, комунальний, впорядкувальний відділи. Сміття збирає приватна компанія. Оплата за сміття в рахунку за воду приблизно 19 дол. з дорослого. Мінімальна і максимальна зарплата - 35 тис і 100 тис. дол. на рік відповідно.

         У Вашингтоні в офісі неурядової організації ІСМА  відбулась заключна зустріч організаторів поїздки та представників української делегації. Обговорили та проаналізували кращі практики місцевого економічного розвитку і розвитку територій в США. Учасники Програми поділились враженнями від побаченого та розповіли, як застосують набуті знання в своїх громадах.

         Американці дуже привітні люди та завжди готові прийти на допомогу. Навчально - ознайомчий візит до США був дуже корисний та змістовний. Це цінний досвід! Дякуємо за організацію цього навчального-ознайомчого візиту Програмі DOBRE "Децентралізація приносить кращі результати та ефективність, що фінансується USAID за сприянням американського народу та виконується Global Communities,  дякуємо керівництву Програми DOBRE, програмним спеціалістам, перекладачам та приймаючій стороні - "Міжнародній асоціації управління міст/округів (ICMA)".

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано