IНФЕКЦIЙНІ 3АХВОРЮВАННЯ
3 метою попередження розповсюдження iнфекцiйних захворювань i лiквiдацiї осередку, який виникнув, проводиться комплекс iзоляцiйних обмежувальних заходiв, що називається карантином або обсервацiєю, якi передбачають виконання визначених правил.
Не можна без спеціального дозволу покидати місце проживання. Без крайньої необхiдностi не виходьте з дому, уникайте місць великого скупчення людей. Два рази на добу вимірюйте температуру собі й членам ciм'ї. Якщо вона підвищилася, i почуваєте себе погано, вам необхідно ізолювати себе від оточуючих в окремій кімнаті або вiдгородiться ширмою. Tepміново повідомте про захворювання медичний заклад. У окремих випадках iнфекцiйних захворювань дійте у вiдповiдностi з рекомендаціями opганів охорони здоров'я.
Правила поведінки в осередку iнфекцiйних захворювань
Надіньте ватяну марлеву пов'язку. Щоденно обов'язково робіть вологе прибирання приміщень з використанням розчинів для дезiнфекцiї i побутових миючих засобів. Сміття необхідно спалювати. 3нищуйте гризунів i комах - можливих збудників захворювань.
Суворо дотримуйтесь правил особистої i громадської гігієни. Ретельно, особливо перед прийманням харчiв, мийте руки з милом, воду використовуйте iз перевірених джерел i пийте тільки, кип'ячену. Сирі овочі й фрукти після миття обдайте кип'ятком.
При догляді за хворою людиною надівайте халат, хустину i ватяну марлеву пов'язку. Видiлiть хворому окреме ліжко, рушник, регулярно його періть, посуд мийте.
Особам, які спілкуються з хворим, суворо забороняється виходити на роботу, вiдвiдувати iншi квартири (будинки). У випадках, коли ви не знаєте, якою хворобою хворіє: член вашої ciм'ї, дійте так, як при заразній хворобі.
Після госпіталiзацii хворого зробіть у квартирі дезинфекцiю: постіль i посуд треба прокип'ятити протягом 15 хв. у 2 % розчині соди, після чого посуд вимийте гарячою водою, а постіль пропрасувати праскою, кімнату та iншi приміщення почистити, вимити i провітрити. Знайте, що простими i надійними методами дезiнфекцii є кип’ятіння i прасування гарячою праскою.
Сальмонельоз викликається мікробами сальмонелами. Зараз відомо більш 800 різних видів сальмонел. Сальмонельоз широко розповсюджений серед тварин, вiд яких iнфекцiя може передаватись людині. У птахів збудники сальмонельозу виявляються не тільки в органах i м'язах, але i в яйцях. Захворювання може проявлятися у вираженій формі або проходити без видимих ознак хвороби.
Xвopi на сальмонельоз є небезпечними для оточуючих з першого дня захворювання, бо виділення збудника можливе не тільки з калом хворого, але з сечею і блювотними масами, а iнодi зi слиною i мокротою. Мікроби передаються через продукти харчування.
При харчових токсикоiнфекцiях, викликаних сальмонелами, прихований період короткий – від 8 до 36 години. Після прийому їжі, яка заражена сальмонелами, захворювання розпочинається частіше бурхливо, різко.
Підвищується температура - до 40° С, з'являються застуда, головний біль, запаморочення, слабкість, нудота, блювота, біль у животі. Звичайно болі локалізуються у пiдложечнiй області, внизу живота, навколо пупка, поступово вони можуть відчуватись по всьому животу. Стул у хворого відбувається часто, він рідкий, мicтить слиз, з надто неприємним запахом. Iнодi стул складається тільки зi слизу з домішками крові, нагадуючи при цьому дизентерію. При важкому протiканнi хвороби до ycix перелічених ознак приєднується обезводнення організму, порушується сольовий баланс, бо разом iз блювотними масами відбувається втрата солей калiю i натрію. Така втрата солей i рідини призводить до розвитку судом.
При легкому протiканнi хвороби виражені симптоми з боку шлунка: нерiзкi болі, нудота; iнтоксикацiя в таких випадках відсутня, температура тiла або нормальна, або дещо підвищена (37,2- 37,5°С). Часто в дiтей спостерiгаються катаральнi явища вepxнix дихальних шляхiв. Одужання вiдбувається через 2-3 днi.
Для профiлактики дизентерiї треба мити перед їжею фрукти і овочi. Миття рук перед прийомом їжi й пiсля вiдвiдування туалету зменшить ризик захворювання на дизентерiю.
У профiлактицi сальмонельозу дуже важливий ветеринарний нагляд за худобою, домашнiми птахами, свинями. Готовi блюда: м'яснi паштети, вapeнi ковбаси, котлети, холодцi - необхiдно зберiгати на холодi. Категорично забороняється вживати в їжу консерви, якi зберiгаються у вiдкритих банках або закритих, але якi здулись.
Велику роль вiдiграє кулiнарна обробка продуктiв: достатнє просмажування качок, бо вони часто за життя бувають зараженi сальмонелами; качинi яйця необхiдно варити 15-20 хв. Тривала термiчна обробка м'яса приводить до знищення бактерiй, тому варити його потрiбно не менше 2-3 год. Пiдсмажене м'ясо необхiдно ще тушкувати. Самим надiйним профiлактичним способом є зберiгання продуктiв, якi швидко псуються, при низькiй тeмпepaтурі ( +4°С нижче).
Ботулiзм - важка харчова iнфекцiя, яка викликається збудниками - паличками ботулiзму. Цi палички можуть бути у ковбасі, шинцi, консервах, рибi. 3ахворювання характеризується важким ураженням центральної нервової системи. Прихований перiод триває від 2 до24 годин (чим,коротший цей період, тим тяжче отруєння).
Симптоми ботулiзму: загальна слабкiсть, запаморочення, головний бiль. Нудоти, проносу звичайно не буває. 3'являються ознаки ураження центральної нервової системи: туман, двїiться в очах; спрага та сухість у pоті; розлад ковтання; паралiч м'язiв кiнцiвок та шиї.
Перша допомога при отруєннях:
харчове отруєння (промити шлунок шляхом вживання великої кiлькостi рiдини (до 2-
боmулiзм (промити шлунок водою або l-процентним розчином марганцевокислого калiю (
дuзенmерiя (прийняти левомiцетин, при появi рiдкого стулу з кров'ю потрiбна термiнова евакуацiя в лiкарню).