У Чаплинській громаді відбулася краєзнавча конференція

Дата: 16.03.2018 15:48
Кількість переглядів: 981

15 березня 2018 року у комунальному закладі Чаплинської селищної ради «Чаплинськоий селищний будинок творчості дітей та юнацтва» відбулася краєзнавча конференція за підсумками роботи та участі краєзнавців шкіл Чаплинської об»єднаної територіальної громади у краєзнавчих експедиціях 2017 року. 

На конференції  були присутні делегації від шкіл громади та запрошенні гості: заслужений діяч мистецтв України, лауреат і дипломант кількох Міжнародних та Всеукраїнських телевізійних фестивалів – Валерій Павлович Кулик, голова громадської організації «Таврійський край» – Петро Петрович Лелеко., методист з виховної роботи відділу освіти, молоді та спорту Чаплинської селищної ради – Тетяна Григорівна Довбня, методист відділу освіти, молоді та спорту Чаплинської селищної ради – Сергій Іванович Збризький, завідувач КЗ «Чаплинський музей» – Олена Миколаївна Привалова.

Мета даного заходу – залучення учнівської молоді  до пошуково-дослідницької діяльності, виховання поваги та бережливого ставлення до історико-культурної спадщини українського народу.

На початку конференції усіх присутніх привітали запальним танком вихованці хореографічної студії «Аура» (керівник А.М.Бахмаєр).

Зі словами привітання до учасників конференції звернувся Сергій Іванович Збризький, який подякував за наполегливу і кропітку роботу, висловив сподівання на кращі здобутки у 2018 році та вручив подяки юним дослідникам і їх керівникам.

Методист закладу Анастасія Юріївна Крайнюкова проаналізувала туристсько-краєзнавчу роботу навчальних закладів громади у 2017 році.

          У Всеукраїнській краєзнавчій експедиції «Моя Батьківщина-Україна» до участі в обласному етапі було відправлено 3 роботи за напрямками «Географія рідного краю» та «Духовна спадщина мого народу». Слід відзначити, що робота вихованця гуртка «Географічне краєзнавство» Будинку дитячої творчості, учня Скадовської ЗОШ Олександра Голуба (керівник Добровольська Н.Є.) «Особливості національного складу населення села Скадовки Чаплинської селищної ради Херсонської області» зайняла в обласному етапі ІІ місце.

         На Всеукраїнську туристсько-краєзнавчу експедицію учнівської молоді з активним способом пересування «Мій рідний край» на обласний етап було відправлено 1 роботу вихованців КЗ «Чаплинський селищний будинок творчості дітей та юнацтва», які здійснили похід ІІ ступеня складності за маршрутом: «смт Чаплинка – с. Хрестівка – с. Шевченко – смт Чаплинка», вивчили та висвітлити тему  «Історія Хрестівської та Шевченківської ЗОШ». На жаль ця робота не зайняла призове місце, але вдалий похід надав гуртківцям можливість ближче пізнати історію і географію рідного краю.

         Аналізуючи проведення тижня туризму, Анастасія Юріївна зупинилася на позитивних моментах його проведення у опорному закладі Чаплинська спеціалізована школа, опорному закладі НВК «Чаплинська школа-гімназія», Балтазарівській ЗОШ, Скадовській ЗОШ, Першокостянтинівській ЗОШ. Велику кількість історико-краєзнавчих конкурсів, вікторин, походів вихідного дня проведено у Червонополянській, Кучерявоволодимирівській та Магдалинівській філіях опорних закладів громади. У всіх навчальних закладах були проведені екскурсії, туристичні конкурси, змагання. Звіти вищеназваних шкіл рекомендовані для вивчення та обміну в туристсько- краєзнавчій роботі навчальних закладів громади.

         Під час конференції юні науковці озвучили свої наукові доповіді. До уваги присутніх були представлені цікаві дослідження краєзнавців Чаплинської спеціалізованої школи І-ІІІ ст., КЗ «Чаплинський селищний будинок творчості дітей та юнацтва», Скадовської ЗОШ та Магдалинівської філії ОЗ Чаплинська спеціалізована школа за напрямками «Духовна спадщина мого народу» та «Географія рідного краю».

         Важливі питання міжнаціональних відносин розкрив Олександр Голуб.

         Всіх присутніх приємно вразила доповідь краєзнавця КЗ «Чаплинський селищний будинок творчості дітей та юнацтва» Єгора Дрьомова (керівник І.В. Процун) про геніального художника, нашого земляка Ігоря Грабка, який залишив Чаплинському краю багату творчу спадщину.

         Наша таврійська земля дійсно багата талантами і в цьому ще раз переконалися, прослухавши виступ краєзнавців Чаплинської спеціалізованої школи І-ІІІ ст. Буймістру Антона і Плешакової Поліни про життя і творчість Миколи Тимошенка (керівник Балясна В.А.).

Пошуковці Магдалинівської школи досліджували роль церкви у пошуках духовності жителів с.Магдалинівка. А підсумував цю роботу учень школи Андрій Надольний під керівництвом Костюкової А.М. доповіддю на тему «Релігійні організації села Магдалинівка».

Слова захоплення юними дослідниками та впевненість у їх нових досягненнях висловив гість конференції, наш земляк, член національної спілки письменників України Валерій Павлович Кулик. Валерій Павлович поділився своїми спогадами, продекламував авторські вірші та поділився з присутніми ідеями нових досліджень.

Петро Петрович Лелеко, голова громадської організації «Таврійський край», подякував учасникам конференції за їх  таку  кропітку і таку важливу роботу та розповів про цікаві історичні факти, які він випадково дізнався про наших видатних земляків.

Тетяна Григорівна Довбня також привітала юних краєзнавців та їх керівників. Наголосила на важливості такого вкладу в дослідження історії рідного краю.

Олена Миколаївна Привалова розповіла про труднощі, які наразі є у Чаплинського музею, що постраждав в наслідок пожежі. Відмітила співпрацю з педагогічним колективом та вихованцями Будинку дитячої творчості, донесла до всіх присутніх на скільки важливими у відтворенні музею матимуть наукові доробки краєзнавців. 

Директор КЗ «Чаплинський селищний будинок дитячої творчості» Тетяна Василівна Клімова також долучилася до вітальних слів в адресу юних дослідників та їх керівників. Відмітила, що усі досягнення сприяють підвищенню іміджу нашої громади на обласному рівні. Висловила слова подяки депутатському корпусу та особисто голові Чаплинської селищної ради О.Г. Фаустову за підтримку та сприяння можливостям подальшого розвитку туристсько-краєзнавчої роботи у громаді.

А.Ю. Крайнюкова підсумувала виступи усіх присутніх, побажала краєзнавцям та туристам нових вагомих здобутків, завзяття, наснаги, цікавих зустрічей і відкриттів у пізнанні навколишнього світу, висловила впевненість у тому, що туризм та краєзнавство, як форма дозвілля ставатиме все змістовнішим, популярнішим, а нові маршрути відкриють вікно у широкий світ. 

 

І.А.Дрьомова - заступник директора

з навчально-виховної роботи

 КЗ «Чаплинський селищний

будинок творчості дітей та юнацтва»

 

 

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано